Reisverslag Januari

 

Dag 1 – Zaterdag 16 januari – Naar Bresles, ten noordwesten van Parijs.

Afgelopen nacht hebben we  (brr.. best wel een beetje koud) in de camper geslapen zodat we ’s morgens minder werk hebben te doen voor we kunnen vertrekken. Toch is het al weer tien over half tien wanneer we wegrijden, want er blijkt altijd nog een aantal ‘last minute’ dingetjes te regelen. We zijn nog maar net op pad of mijn telefoon krijgt kuren en begint zich onophoudelijk uit en weer in te schakelen. Aukjes telefoon werkt wel goed maar omdat we een tweede telefoon toch wel belangrijk vinden rijden we eerst langs de Mediamarkt om een nieuwe telefoon aan te schaffen.  

Voordat de SIM-kaart kan worden overgezet doet de ‘oude’ telefoon het plotseling weer goed en dus gaat de nieuwe voorlopig maar weer in de mottenballen. Al met al zijn we toch weer een halfuurtje later, maar dan gaat het toch echt richting België. Op zaterdag is er haast geen vrachtverkeer en het is dan ook lekker rustig op de weg. Met een tweetal stops onderweg voor het ontbijt en voor de koffie komen we rond vijf uur bij de ons inmiddels bekende camping Le Tyre aan, die door een Frans/Nederlands echtpaar wordt gerund. We parkeren de camper op een plek waar geen gevaar is voor wegzakken, een voorbeeld dat wordt gevolgd door een viertal Nederlandse camperaars die vlak na ons arriveren. Aukje tovert de thuis voorbereide spaghetti Bolognese op tafel en ’s avond hebben we een lekkere warme douche voordat we in bed TV kijken en daarna de nacht in gaan.

Nee, dit is geen selfie....

Dag 2 – Zondag 17 januari – Via Parijs tot even voorbij Limoges.

Na een (voor ons) prestatie van formaat zijn we om half negen al weer op weg voor de volgende etappe. De TomTom heeft een route door Parijs uitgezocht en omdat het zondagmorgen is durven we dat wel aan. We krijgen zo een leuke indruk van een stad die langzaam wakker wordt en waar het vlak buiten het echte centrum net zo druk is met joggers en fietsers als met automobilisten.

We raken dus vrij vlot door de stad en als bijkomend voordeel leidt de N20 ons efficiënt richting Vierzon waar we de tolvrije snelweg A20 op gaan. De etappe van gisteren was met 440 kilometers relatief kort, hetgeen we vandaag met een uur extra rijden moeten compenseren. Het weer is goed, geen regen of sneeuw tot nu toe, en we schieten vlot op. Met een weer een paar stops voor het ontbijt en een patatje van McDonalds zijn we ook vandaag weer rond een uur of vijf, dus voor donker, op onze plek van bestemming. We overnachten op camping De Montreal in Saint-Germain-les-Belles, een pittoresk en oeroud Frans dorp in een prachtige wandelomgeving waar we later graag nog eens terugkomen. De Nederlandse uitbaatster maakt gewag van vorst en sneeuw in de nabije toekomst hetgeen ons niet echt gerust stelt maar waar we ook geen invloed op hebben. 

Woonboten in de Seine

Dag  3 – Maandag 18 januari – Richting de Middellandse Zee.

Als we vandaag ook goed doorkomen verwachten we dat ‘de kou’ letterlijk uit de lucht is. Afgelopen nacht heeft het net niet gevroren en is er alleen wat hagel gevallen. Ook vanmorgen is de weg nog goed berijdbaar dus opnieuw voor ons doen vroeg uit de veren en op pad. Zodra we een halfuurtje onderweg zijn begint het  sneeuwen en zien we de lucht steeds meer dichttrekken. Op de snelweg, met het vrachtverkeer op maandagmorgen, levert de sneeuw nog niet echt veel hinder op en tegen de tijd dat we de snelweg verlaten is het sneeuwen al weer opgehouden. We rijden nu via smallere binnenwegen schuin richting Middellandse Zee. Ons doel voor vandaag is een gemeentecamping even voorbij Carcassonne die volgens onze informatie net weer in bedrijf is. Aukje heeft thuis nog stampot-zuurkool  gemaakt en in de vriezer gestopt waarmee we vandaag onze buiken vullen en in het vriesvak van de camper weer een beetje ruimte krijgen.

 Zodra we in het stadje Mazamet op ruim veertig kilometer van ons einddoel komen regent het weer een beetje. We liggen goed op schema dus houden we eerst een korte koffiepauze voordat we aan de laatste veertig kilometers met een klim over de Montagne Norre beginnen. We zijn na de koffie nog maar nauwelijks omhoog als we van de regen in de sneeuw belanden. Naarmate we hoger komen sneeuwt het harder en blijft de sneeuw als een dikke koek liggen. Verder rijdend in een slakkengangetje glibberen we nu langzaam vooruit. Na een tijdje worden we ingehaald door een sneeuwschuiver maar mede doordat er niet veel verkeer is blijft er een dikke laag sneeuw achter en heeft het schuiven niet veel effect.  Uiteindelijk, met een vertraging van bijna twee uur, komen we bij de gemeentecamping aan…. die tot haf maart gesloten blijkt. De website van de camping en ook onze reisgids geven toch echt anders aan.

Vlakbij de Middellandse zee en toch nog flink wat sneeuw

We overwegen om voor de ingang van de camping te overnachten maar besluiten toch om een alternatief te zoeken. Op twintig kilometers rijden richting de kust is er een camperplaats met voorzieningen waar we ons geluk willen proberen. Het is inmiddels opgehouden met sneeuwen en doordat we nu weer een stukje lager zitten is de weg ook beter berijdbaar. De camperplaats is aan het eind van een doodlopende weg in de ‘middle of nowhere’. Het is er donker en niemand meldt zich om ons op weg te helpen. Er staan al een paar campers en ik klop op de deur om van een Duits sprekende Fransoos te horen hoe het hier aan toe gaat. Enfin, wij hebben een prachtig plekje voor de nacht met stroom en ook warmte en gaan tevreden de nacht in.

 

 

Dag 4 – Dinsdag 19 januari - Spanje in.

Nieuwsgierig naar de omstandigheden kijk ik vanmorgen naar buiten hoe de wereld er uit ziet. De temperatuur blijkt net boven nul en de sneeuw is voor de helft verdwenen. Dat ziet er dus goed uit en om kwart voor negen vertrekken we richting de Middellandse Zee. Er is niemand te bekennen waar we aan kunnen betalen hetgeen deze plek van ‘uitstekend’ in een ‘top locatie’ verandert.  

We rijden in een haf uurtje naar Narbonne en stoppen bij de Lidl voor het inslaan van o.a. drinkwater en verschillende andere boodschappen om onze voorraad aan te vullen. Hierna rijden we langs de kust naar Perpignan en vandaar naar Le Perthus waar we de grens met Spanje over gaan. Een goed moment voor een koffiestop. Hier krijgen direct het vakantiegevoel. Een lekker zonnetje en dito temperatuur maakt dat we vol goede moed de resterende 230 kilometers naar ons volgende overnachtingspunt in Vilanova i la Getru aanvangen. De camping aldaar blijkt mega-groot en we worden met een bestelbus naar de ons toegewezen plaats begeleid. Een prachtige camping met volop bomen waarbij het een mirakel is dat we, als een van de weinigen, vanavond TV kunnen kijken. 

Dag 5 –  Woensdag 20 januari - Valencia komt in zicht.

Vandaag wordt het onze vijfde reisdag en het is de bedoeling dat zodra we op camping Coll Vert vlakbij Valencia arriveren eerst een aantal dagen blijven staan om te onthaasten. Ook willen we het nieuwe gedeelte van Valencia gaan bekijken hetgeen bij ons vorige bezoek aan onze neus voorbij is gegaan. De reis naar Valencia verloopt vlot en bij onze koffiestop onderweg kunnen we weer heerlijk van het zonnetje genieten. Langs onze route zien we zo nu en dan een dame op een stoeltje langs de kant van de weg (vooral Aukje heeft hier oog voor) maar ik vermoed dat zij daar niet voor het zonnetje zitten.

Je moet er oog voor hebben

Volgens onze TomTom arriveren we even na twee uur bij de camping maar zodra Valencia in zicht komt laat onze nieuwe TomTom het afweten. Hij gedraagt zich min of meer als mijn telefoon vlak na vertrek van huis, maar ditmaal volgt er geen herstel. Waarschijnlijk is het laadgedeelte voor de accu in de TomTom defect geraakt en zorgt de vrijwel lege batterij voor het opstarten en afsluiten. Noodgedwongen pakken we onze oude TomTom er maar weer bij en met de TomTom in de hand loodst Aukje ons door Valencia tot bij de camping.  Camping Coll Vert bij Valencia is nog maar een paar dagen open en er blijken nog maar weinig gasten, een heel verschil met ons vorige bezoek. Alles gaat ditmaal gemoedelijk en we kiezen zelf een leuk plekje. Na de koffie lopen we naar de zee, die op een paar honderd meter afstand ligt, en maken een korte strandwandeling waarna Aukje het eten verzorgt. 

Vilanova, een camping met prachtige palmbomen

 

Dag 6 – Donderdag 21 januari – Luieren en computeren.

Vanmorgen zijn we wat minder vroeg uit de veren en volgt een klassiek ontbijt met ei en spek, bereid op onze buitenkeuken. Na de afwas start ik de computer op en maak verbinding met het internet via onze MIFI. Voor het eerst sinds ons vertrek hebben we tijd voor internet dus een mooie gelegenheid om ook dit reisverslag op te starten. Het weer is nog steeds goed dus tussendoor vinden we nog wel even gelegenheid om buiten in het zonnetje door te brengen. Om ons heen zijn er inmiddels wel enkele campers bijgekomen. Daarnaast krijgen we geregeld bezoek van mee-eters.

 

Dag 7 – Vrijdag 22 januari – Naar het Museo de las Ciencias.

Nadat men na een overstroming de Rio Turio heeft omgeleid kwam de bedding van de rivier, die midden door Valencia kronkelde, vrij om een andere invulling aan te geven. Een flink deel ervan is een park geworden maar in het oostelijk gedeelte is ook een futuristisch ogend complex van gebouwen gerealiseerd met de naam Ciudad de las Artes y las Ciencias, ofwel: Stad van de kunst en de wetenschap. Een tweetal lokale architecten kreeg de vrije hand om de gebouwen hiervoor te ontwerpen. Het resultaat is een complex van bouwwerken dat het prachtig op de foto doet maar peperduur is geworden en een groot aantal ogenschijnlijk onnodige bogen en andere constructies heeft opgeleverd. Het zet Valencia op architectuur gebied wel op de kaart maar ik vraag me af hoe het geheel er over pakweg vijfentwintig jaar uit zal zien, omdat ik niet het idee heb dat Spanjaarden een hoge prioriteit aan onderhoud geven. Met de bus van tien voor elf worden we in een kwartier voor de ingang van het complex afzet. Eerst maar eens het terrein in de rondte om de gebouwen en het geheel erom van buiten te bekijken. Boven een grote ondergrondse parkeergarage is een tropische tuin gemaakt die door bogen wordt overspannen. Daarna gaan we richting het operagebouw dat wel iets weg heeft van het opera house van Sidney. Het is opvallend rustig en verschillende looppaden zijn zelfs afgesloten voor het publiek. Het operagebouw is momenteel niet toegankelijk. We besluiten naar het Museo de las Ciencias (het wetenschapsmuseum) te gaan.

L'Umbracle - boven tuin, onder parkeren

Operagebouw - het oog wil ook wat

Museo de las Ciencias

 

Ook dit gebouw is groot opgezet met op de bovenste verdieping een grote expositie over ruimtevaart en satelliettechniek, aangevuld met een tentoonstelling van communicatiemiddelen. We ondergaan we een heuse ruimtereis die behoorlijk natuurgetrouw wordt nagebootst. In de andere helft van de verdieping wordt uitgebreid ingegaan op de verschillende chromosomen van het menselijk lichaam en welke de eigenschappen en ziekten hieraan zijn gekoppeld. een paar etages lager worden allerlei natuurkundige fenomenen uit de doeken gedaan die je met proefjes kunt toetsen. Dit is vooral voor de jeugd interessant om te doen. Nadat we ongeveer alles gezien hebben wijst de klok een uur of vier aan en gaan we met de bus terug richting de camping.

Communicatiesatelliet Hispana 1

Satelliet om zonnewind te meten

Salamander in metamorfose fase

 

Dag 8 – Zaterdag 23 januari – Naar L’Oceonografic en L’Hemisferic.

Omdat we gisteren alleen het wetenschapsmuseum hebben kunnen bezoeken willen we vandaag teruggaan om het aquariumpark (L’Oceonografic)en ‘het oog’ (L’Hemisferic) te bekijken. Bij aankomst blijkt het aquariumpark gesloten. We krijgen verschillende oorzaken aangereikt, de een zegt dat het failliet is en een ander zegt dat het gereorganiseerd wordt en in februari weer open zal gaan. Hoe dan ook, wij kunnen er niet in. Dus gaan we naar ‘het oog’, dat zijn naam dankt aan de vorm van het gebouw. Daar vertelt men dat er pas om vier uur een film draait die voor ons de moeite waard is.

L'Hemisferic, ofwel: Het Oog

We gaan nog even naar het centrum

Detail voorgevel Estacion del Norte

Na een koffie- en eetpauze gaan we te voet richting het centrum van Valencia om de nog resterende vier uur tot de voorstelling door te brengen. Vorige keer hebben we alleen de buitenkant van de monumentale treinstation Estatcion del Nord gezien dus nu de gelegenheid om het ook van binnen, met de prachtige mozaïek patronen, te bekijken. Omdat onze broodbakmachine de geest dreigt te geven kijken we bij de Mediamarkt (tevergeefs) voor een geschikte opvolger. Ook een bezoek aan het luxe winkelcentrum El Saler, waar we een overvloed aan winkels aantreffen, maar geen elektro zaak, levert geen broodmachine op. Terug bij ‘het oog’ zien we een IMAX film over ‘Mysteries of te unseen wold’, zaken die je met het blote oog niet kunt zien. Een leuke film met vertraagde en versnelde opnamen, röntgenbeelden en opnamen via een microscoop. Met de bus van vijf uur keren we tenslotte weer huiswaarts. 

De hal met mozaïek plafond

Niet mijn dagelijkse kloffie

Wanden bedekt met afbeeldingen in mozaïek

Dag 9 - Zondag 24 januari - Zondag op de camping.

Na twee dagen op pad te zijn geweest en met morgen een reisdag voor de boeg doen we het vandaag rustig aan. Na het ontbijt kijk ik of ik onze broodbakmachine, waarvan de centrale as die de kneedhaak aandrijft kuren vertoont, toch nog kan gebruiken. Ondersteund door twee munten op elkaar en met een andere laadvolgorde start een proef met het bakken van een broodje. De afloop is gunstig, waardoor we weten dat het niet echt nodig is om tijdens onze reis een nieuwe machine te kopen. We kunnen derhalve kieskeurig zijn en dat is handig want hier in Spanje is er weinig keus en is het aantal thuisbakkers kennelijk beperkt. De zon laat het vandaag een beetje afweten. De temperatuur is wel goed en er is geen wind. We eten daarom buiten en dat zie ik ons in januari in Nederland nog niet zo gauw doen. 's Avonds maken we nog een wandelingetje langs het strand.

De haven van Valencia verlicht

 

Dag 10 – Maandag 25 januari – Door naar Murcia.

Murcia ligt zo’n tachtig kilometer ten zuidwesten van Alicante. Vanaf Valencia een rit van ongeveer 230 kilometer die via een autovia door het binnenland kan worden afgelegd. Dat betekent dat je er lekker vlot heen kunt rijden maar vooral ook dat je de kustweg kunt vermijden met tientallen kleine plaatsjes die zijn uitgegroeid tot vakantieoorden met bijbehorende commercie en verkeersdrukte. We zijn door de eieren heen dus ga ik vanmorgen vroeg betalen bij de campingbeheerder en tevens kijken of hij nog wat eieren in zijn mini-market heeft. Uitverkocht! We besluiten het ontbijt uit te stellen tot bij de Lidl die we op tien kilometer na vertrek aan de rand van Valencia kunnen aandoen. Deze blijkt goed gesorteerd wat ons twee volle winkelwagens oplevert, zodat we er weer een weekje tegen kunnen. Op de parkeerplaats van Lidl maakt Aukje het ontbijt met behulp van de nieuw ingeslagen boodschappen. Het is inmiddels al weer kwart voor twaalf wanneer we van de parkeerplaats vertrekken maar zoals gemeld gaat het daarna lekker vlot.  

Met nog een koffiestop onderweg komen we om half vier bij camperplaats Huerta de Murcia (de boomgaard van Murcia). Op een paar plaatsen na staat de camperplaats helemaal vol. De beheerder is afwezig maar een oudere man wenkt ons en dirigeert ons naar een leuke en nog vrije plaats. De oude baas blijkt een Nederlander van 87 jaar die nog vol goede moed in een nieuwe camperbus door Europa trekt. Wij blazen eerst even uit bij een biertje en genieten van de heerlijke zon die ons de hele dag al heeft toegelachen.

Dag 11 – Dinsdag 26 januari – De omgeving verkennen.

De camperplaats waar we nu staan ligt tussen de citrusboomgaarden en in de omgeving staan hier en daar alleen enkele losse huizen. Naar het eerstvolgende dorp, Alquerías is het ongeveer één kilometer lopen en we gaan vandaag eens kijken hoe het daar uitziet. We maken daarbij tevens een rondje door de omgeving zodat we een goed beeld krijgen van de streek. Na de koffie gaan we op pad en lopen eerst in de richting van de rivier de Rio Segura. Deze stroomt ook langs Murcia en komt uiteindelijk zo’n zestig kilometer verder bij Guardamar in zee. Hier is de Segura niet breder dan de sloot achter ons huis maar dat kan bij regen snel veranderen. Alquerías heeft ongeveer vijfduizend inwoners maar geeft als je er doorheen wandelt de indruk een stuk groter te zijn. Er zijn aardig wat winkels maar de algemene indruk is dat het rommelig en niet erg welvarend is. Er heerst in Spanje een hoge werkloosheid maar men komt niet op het idee om dan maar de boel op straat een beetje netjes te maken.

De Rio Segura, bij droogte niet meer dan een slootje

Misschien geldt dat wel voor de hele streek die niet op toerisme is ingesteld, maar daar komen we de komende dagen wel achter wanneer we verder het binnenland intrekken. Op de terugweg lopen we weer langs fruitbomen en Aukje plukt wat citroenen en sinaasappels om ze thuis te testen. De sinaasappels blijken heerlijk sappig en zoet. Aukje test de citroenen, want daar zet ik niet zomaar mijn tanden in, maar die blijken ook dik in orde. Na het warme eten maken we tegen de avond nog een wandelingetje in de omgeving voordat we bij de TV neerzakken.

 

Dag 12 – Woensdag 27 januari – Op de fiets naar Murcia.

Langs de Rio Segura ligt een prima geasfalteerd fietspad dat naar Murcia voert. Een leuk tochtje dus als inleiding op het stadsbezoek dat voor vandaag op de agenda staat. Evenals gisteren is het vandaag bewolkt maar er staat geen wind. Dat maakt dat we de tien kilometer op de fiets gemakkelijk overbruggen. In de stad gaan we eerst naar het VVV waar we ook onze fietsen parkeren. We krijgen een plattegrond en ik vraag of ze ook een rondwandeling door het centrum beschikbaar hebben. 

De juf achter de balie spreekt maar twee woorden Engels en met mijn twee woorden Spaans duurt het even voordat ik door heb dat ze zoiets niet hebben. Gelukkig heeft Aukje ook wat van internet geplukt dus dat gebruiken we maar als handleiding. Aan de overzijde van het VVV staat de basiliek van Murcia dus daar lopen we eerst naar binnen. Een enorm groot gebouw (wat had men vroeger toch veel over om in de hemel te komen) met verschillende kappel-

De Basiliek op het Plazza Bulluga

Biechtvader en zondaar te kijk...

letjes en altaren. Voer  voor het fototoestel van Aukje. Wat mij opvalt is een hele rij biechtstoelen die in een cirkel staan opgesteld. Nog opvallender is dat er ‘en plein publiek’ gebiecht wordt. De priester zit als een caissière in het hokje en daarvoor of aan de zijkant is de zondaar geknield. De toeschouwers blijven op gepaste afstand zodat je niet kunt horen wat er wordt gepreveld. Het museum en de toren blijken momenteel niet meer toegankelijk omdat de siësta aanstaande is. 

Kardinaal Bulluga voor zijn paleis

Even geen aandacht voor Bulluga

Daar komen we dus later voor terug. Wij gaan verder door het centrum en bezoeken de verschillende pleinen en gebouwen die volgens de beschrijving van belang zijn of zijn geweest. Murcia ziet er netjes uit maar oogt als een grote provinciestad wat het in feite ook is.  Met een paar pauzes en nog een ommetje hebben we het zolang weten te rekken dat het museum en de toren weer open moeten gaan. Wij staan voor een gesloten kerkdeur die op het afgesproken tijdstip gesloten blijft. Toevallig komen we er achter dat er nog een andere ingang is die rechtstreeks naar het museum leidt. Wij zijn nu eigenlijk te laat voor de verplichte deelname aan een rondleiding maar gelukkig kunnen we aansluiten bij een groepje dat al onderweg is. Het beklimmen van de toren is een leuke training maar levert niet het beloofde uitzicht op omdat er inmiddels een paar buitjes hangen die de lucht nevelig maken. We worden wel getrakteerd op klokgelui op oorhoogte en vanaf twee meter afstand. Het museum blijkt een voltreffer. Prachtige schilderijen en kerkelijke voorwerpen, sommige vanuit de veertiende eeuw. Het geheel is bovendien erg mooi tentoongesteld. Nadat we alles hebben gezien halen we de fietsen weer op en rijden in een goed half uurtje terug naar de camper.

De fundamenten van een oude moskee

Sarcofaag uit rond 1500

Monstrans

 

Dag 13 – Donderdag 28 januari – Verkassen naar de camperplaats van Mula.

Na drie nachten op deze luxe camperplaats willen we naar onze volgende etappeplaats van deze vakantie, de camperplaats van het stadje Mula (speek uit: Moela). Omdat het nog geen vijftig kilometer rijden is doen we het vanmorgen rustig aan. Om twaalf uur vertrekken we van de camperplaats en rijden in een heerlijk zonnetje naar Mula dat verder het binnenland in ligt. Opvallend is het veranderende landschap. Geel-witte bergen die door erosie van scherpen punten zijn ontdaan met dalen die doorklieft worden door droogstaande rivieren. Bij aankomst blijken we de enige camperaars al zal er in de loop van de middag nog een Duitser arriveren. We staan nog maar net als zich een leuk tafereel aandient. Een herder met een kudde schapen en vooral geiten heeft de omgeving van de camperplaats uitgekozen om zijn beesten te laten grazen. Aukje natuurlijk direct aan de slag met haar fototoestel. Even later wordt het nog leuker als blijkt dat er zojuist een klein geitje is geboren. De herder heeft zijn vrouw opgetrommeld om het diertje op te halen en ook Aukje krijgt de kans om zich enkele minuten als pleegmoeder van het beestje te manifesteren. Haar dag kan niet meer stuk. 

We koesteren ons nadien in het zonnetje en zien om beurten iemand op zijn brommertje aankomen die een stukje de voormalige boomgaard inloopt om daarna met flink wat sinaasappels tevoorschijn te komen. Nadat ook een man in een Mercedes zich van deze truc heeft bediend vinden we dat een eenvoudige camperaar zich ook wel zo iets kan veroorloven. Gewapend met rugzak en de stok van de luifel ga ook ik de boomgaard in en ik kom even later terug met een volle rugzak met sinaasappels van topkwaliteit. Na het eten gaan we te voet Mula verkennen. We lopen naar het centrum dat gevormd wordt door een pleintje, het gemeentehuis, een toren en een kerk. De kerk blijkt open en bij binnenkomst horen we een kakofonie van geluid. Nadat onze ogen wat gewend zijn aan de duisternis blijkt het interieur van de kerk niet bijzonder en ontwaren op het koor boven achter ons een groepje mensen die schijnbaar door elkaar aan het oefenen zijn. Als het even later wel gelijk op gaat blijkt dat men hier nog wel een Jaap van Zweden kan gebruiken. Na het kerkbezoek besluiten we naar de ruïne van het oude kasteel, dat op een berg boven Mula ligt, te lopen. De klim erheen is pittig maar onderweg komen we door hele nauwe straatjes en langs bouwvallen van huisjes die tegen de bergwand zijn aangeplakt. Op weg naar boven hebben we ook een prachtig uitzicht over het stadje. Bovengekomen blijkt de ruïne wegens uitglijdgevaar afgesloten. De weg omlaag brengt ons weer door het centrum dat inmiddels volstroomt met groot en klein dat hier de avond komt doorbrengen. Het al weer donker wanneer we terug zijn bij onze camper.

De oogst is binnen...

De ruïne van het oude Castillio

Hier wonen ook mensen...

 

Dag 14 – Vrijdag 29 januari – Onze eerste etappe van de Via Verde del Noroeste.

Vanmorgen bij het opstaan is het bewolkt en een stuk frisser dan gisteren. Voor zonnen wordt het niets maar om te fietsen is het weer goed genoeg. We willen onze eerste etappe van de Via Verde del Noroeste afleggen. In Spanje zijn verschillende voormalige spoorlijnen omgetoverd in toeristische routes. In het gebied waar we nu zijn lag een de spoorlijn van Caravaca de la Cruz naar Murcia. Vandaag gaan we een kleine twintig kilometer naar het oosten fietsen (en weer terug natuurlijk) waarna we, zodra we terug zijn, met de camper naar een camping in Bullas (spreek uit: Boejas) rijden om de komende dagen deze truc te herhalen. Na vertrek zoeken we eerst de route van de oude spoorlijn op en gaan vervolgens langs de Via Verde verder. Al fietsend ontvouwt zich een landschap waar we gisteren al kennis mee hebben gemaakt. We rijden beurtelings langs citroen en sinaasappel boomgaarden en dan weer door een soort van maanlandschap. 

Het begin van onze fietstocht

Daarbij steken we via de oude spoorviaducten enkele malen diepe dalen over. Het eerste stuk is geasfalteerd maar verderop is het steengruis waarover we rijden. Met de hellinkjes erbij moeten we soms goed opletten om niet onderuit te gaan. Bij het dorpje Campos del Rio vinden we het genoeg en beginnen we aan de terugweg. Even na twee uur zijn we terug bij de camper en een uurtje later melden we ons twintig kilometer verderop bij de camping van Bullas. Het is er erg rustig met alleen enkele Spanjaarden dus kunnen we een leuk plekje uitkiezen. We staan nog maar net of het begint te regenen en tegen de avond is het zelfs wat natte sneeuw dat er valt. Toch voelt het niet koud buiten, waarschijnlijk omdat de wind verstek laat gaan.

Het oude station van Banos de Mula

De lente komt er aan...

Viaduct van de oude spoorlijn

 

Dag 15 – Zaterdag 30 januari – Rustig aan een beetje.

Vandaag is de zon er weer. We doen eerst wat huishoudelijk werk, in de namiddag gevolgd door een wandeling richting het centrum van Bullas. Bullas is als etappeplaats voor onze fietstocht langs de Via Verde gekozen omdat deze halverwege het nog te fietsen gedeelte ligt en omdat er bovendien een camping is. Het centrum van Bullas is niet echt oud. De kerk, die hier in Spanje meestal maatgevend is, stamt uit 1805. We zijn dan ook al een beetje uitgekeken als zich het geluid van een muziekkorps aandient. In een schuifelpas komen ze de hoek om waarbij alleen de trommelaars zich laten horen. Ik schiet een van de jongere mensen op het plein aan en vraag wat er gaat gebeuren. 

Druiven

stamper

Boemerdeboem... daar komen ze aan

Er wordt straks door de groep in het cultureel centrum een concert gegeven en we zien plukjes mensen daar naar binnen gaan. Wij lopen verder door het centrum en komen bij het wijnmuseum. Rond Bullas is een groot areaal aan druiventeelt met meer dan veertien bodega’s die (uiteraard) allemaal kwaliteitswijnen maken. Het wijnmuseum moet hiervan de weerslag geven en voor in totaal vier euro, het tarief voor pensionistas, mogen wij het museum in. Aanvankelijk ziet het er simpel uit met een paar drukknoppen waarmee plaatjes worden verlicht maar daarna worden we een pikdonkere ruimte ingeleid. Hier start een film over de druiventeelt en het wijn maken met daarbij verassende elementen in de wanden en de vloer. Vervolgens gaan we een heuse oude bodega in en bevinden we ons in de ruimten waar vroeger het echte werk werd gedaan. Met uitleg in het Engels er bij en allerlei attributen waaronder de ingegraven vaten waar het gistingsproces plaatsvond maken het geheel tot een zeer boeiende beleving. 

Weer buiten lopen we terug naar het centrum en  horen dat het concert nog in volle gang is. Na nog enkele historische plekjes te hebben bezocht, zoals het oude plein waar de processie elk jaar start en de plek waar eertijds het kasteel heeft gestaan, zetten we weer koers zetten naar de camping. Opvallend is het aantal nog niet ingevulde bouwterreinen en met daarbij een aantal huizen in onafgemaakte staat. Kennelijk zit hier in de bouwwereld de klad nog goed in.

 

Dag 16 – Zondag 31 januari – Fietsen van Bullas naar Mula.

Opnieuw stralend weer. Nadat de zondagmorgenaanloop achter de rug is stappen we op de fiets om ons tweede deel van het fietsprogramma op te pakken. Net buiten Bullas belanden we op het tracé van de voormalige spoorlijn. Vandaag gaat de heenweg geleidelijk ruim tweehonderd meter onlaag hetgeen inhoudt dat er op het grootste stuk van de heenweg nauwelijks getrapt hoeft te worden. Terug zal dat natuurlijk anders zijn maar dat is van later zorg. Op zondag zijn er ook veel Spanjaarden die de fiets pakken en die hebben meestal meer haast dan wij. Uitkijken geblazen dus. We rijden door een prachtig afwisselend landschap en met prachtig weer. Onze fietsdag kan niet meer stuk. Het laatste stuk wijkt de route af van de vroegere spoorlijn omdat er bebouwing op het tracé terecht is gekomen. Het gaat nu met een slinger door de Huerta de Mula (de boomgaard van Mula) waarbij we met pittige klimmetjes en dito afdalingen worden geconfronteerd. Vlak voor Mula met zicht op de ruïne op de rots keren we om en beginnen we aan de terugreis.  

Ook vandaag weer prachtig weer

Weer eens tunnels op de route

Mula is in zicht... eindpunt voor vandaag

Bij het gehucht El Niño de Mula houden we halt voor een pauze. De informatie op de picknickplaats maakt gewag van een voorval in 1648 waarbij het kindje Jezus aan een lokaal jochie zou zijn verschenen. Een goede aanleiding om er een bedevaartsoord van te maken met een prachtige kerk erbij. Na de pauze vervolgen we onze weg naar huis waarna we, het hele stuk in de tweede versnelling tegen het vals plat opboksend, uiteindelijk moe maar voldaan bij de camper arriveren.

Na de verschijning verscheen een kerk

Aardig optrekje

Grillig landschap