Klik op de foto's om ze groter te maken, klik nogmaals om in te zoomen

Dag 20 – Donderdag 1 februari – Wandelen met uitzicht op Afrika.

Vaak wordt gedacht dat de rots van Gibraltar het punt is waar Spanje het dichtst bij Afrika ligt. Bijgaande uitsnede van het Google Maps kaartje laat zien aan dit een stukje westelijker het geval is. En in dit gebied, in het Park Natural del Estrecho, gaan wij vandaag een rondwandeling maken. We rijden zo’n 35 kilometers naar het westen tot even voorbij de Spaanse havenplaats Algeciras. Daar parkeren we de camper vlakbij het bezoekerscentrum Huerta Grande. Een vluchtig bezoekje aan het bezoekerscentrum leert dat we daar niet al te veel tijd aan hoeven te besteden. En veel tijd hebben we ook niet, want de rondwandeling neem naar schatting meer dan vijf uur in beslag. De route gaat eerst over een gemakkelijk beloopbaar track omlaag richting de kust, met onderweg hier en daar een groepje huizen of een afgelegen boerderij. Vervolgens volgen we het kustpad dat ons beurtelings langs het strand en dan weer langs flinke kliffen stuurt. 

De toren van Guadalmesi

De kust van Afrika

Even een rustpauze

Onderweg zien we verschillende rubberbootjes waarvan nu alleen nog flarden over zijn. En aan de overkant is, ondanks het matige zicht, de Afrikaanse kust goed te zien. Met een afstand van slechts vijftien kilometers kunnen we ons voorstellen dat er heel wat oversteekpogingen zijn ondernomen. Na het stuk langs de kust gaan we over een smal en soms lastig te belopen pad omhoog de heuvels in. Het laatste deel van de tocht is zeker niet het gemakkelijkst. Een horde koeien rent voor ons uit en zorgt er daarmee voor dat er voor ons een modderspoor overblijft. Terug bij de camper besluiten we om de nacht ter plekke door te brengen.

Restanten van rubberbootjes

Soms lopen we over een strandje

Na een horde koeien blijft er dit over

Rondwandeling El Bujeo

Afstand: ca 16,5 km, Startpunt: N36.078382, W5.506261

Hiernaast de gewandelde route van vandaag. Klik op de afbeelding om deze groter te maken. Download het GPX bestand van de wandeling om deze in het GPS-toestel te kunnen laden.

el-bujeo
Geografische data – 155,8 KB 481 downloads

Dag 21 – Vrijdag 2 februari – De Mirador del Estrecho.

Vanmorgen is de lucht helder en schijnt de zon uitbundig. Dat komt goed uit want op weg naar Tarifa passeren we een uitkijkpunt de Mirador del Estrecho. Vanaf hier kun je een korte wandeling maken naar een punt vanwaar je zowel de Jebel Musa als de rots van Gibraltar kunt zien. Deze twee worden volgens de Griekse Mythologie ook wel de Zuilen van Hercules genoemd. Nadat we de camper bij het uitkijkpunt parkeren hebben we inderdaad een prachtig uitzicht op de straat van Gibraltar en zien we de Jebel Musa aan de overkant in Marokko liggen. De rots van Gibraltar kun je vanaf het uitkijkpunt niet zien omdat deze achter een heuveltop schuil gaat. Dus willen we met de wandeling aanvangen om naar een gunstiger gelegen positie te gaan. Dat blijkt helaas niet mogelijk. Het gebied waar het pad ligt is kennelijk privé-terrein en tegenwoordig afgesloten met een hek. Als pleister op de wonde zien we dat juist op het moment dat wij bij het uitkijkpunt zijn een nabijgelegen windmolen wordt afgebroken. Als een heuse Don Quichot gaat een grote kraan de molen te lijf, waarbij het ditmaal de molen is die het onderspit moet delven. Na het korte bezoek aan de mirador rijden we door naar camping Valdevaqueros.

De Jebel Musa gezien vanaf de mirador

Een moderne Don Quichot....

.... doet de windmolen het onderspit delven

Dag 22 & 23 – Zaterdag 3 & zondag 4 februari – Wasdag en regendag.

Zaterdag is het stralend weer en omdat we al weer drie weken van huis zijn, wordt het onderhand tijd voor de was. Drie wasmachines vol worden in sneltreinvaart afgewerkt, wat weer inhoudt dat de machines niet de schoonheidsprijs verdienen. Tegen de avond is het merendeel droog van de lijn geplukt. Een deel gaat direct de kast in en de rest wordt in de camper uitgehangen. Voor zondag wordt regen voorspeld en ’s nachts horen we het al tikken op het camperdak. Zodra ik zondagmorgen er op uit ga om de WC cassette te legen, breekt er juist een kleine wolkbreuk los. Een paar uur lang klettert de regen en soms ook hagel dat het een lieve lust is. Tegen vier uur wordt het droog en kan Aukje toch nog buiten het vlees bakken. Met een temperatuur van slechts negen graden en zonder zon is het zaak om weer snel naar binnen te gaan.

Rain in Spain !

Dag 24 – Maandag 5 februari – Een frisse neus halen.

Na een dag binnen zitten vanwege de regen willen we vandaag er op uit om een frisse neus te halen. Hiervoor is een duin- en strandwandeling uitgekozen in het gebied van Los Lances, dat halverwege de camping en de stad Tarifa ligt. Vanmorgen vroeg is de lucht strak blauw, maar tegen de tijd dat wij op stoom zijn verschijnen er toch al weer wolken die er soms ook vervaarlijk uitzien. We zien het wel en pakken de fiets om naar het beginpunt van de wandeling te gaan, wat vijf kilometers langs een vrij drukke provinciale weg rijden inhoudt. Gelukkig is er een soort vluchtstrook aanwezig, zodat de auto’s niet al te dicht langs ons razen. De fietsen worden geparkeerd bij het strand ter hoogte van een school voor kite-surfers en we kijken eerst even naar hun vorderingen voordat we op pad gaan. Het eerste stuk gaat door een duingebied met lage, breed uitwaaierende bomen. Dan is er de monding van een rivier waar de route aan de strandzijde er omheen gaat. Nu wij er zijn blijkt er flink wat water aanwezig en gaat het niet lukken om er met droge voeten overheen te gaan. 

Torre de la Peńa, een middeleeuwse wachttoren

De reden voor de wegversperring is ons niet duidelijk, mogelijk door de stortregens van gisteren of we hebben pech met het tij. De  route wordt aangepast voor een alternatieve wandeling verder door het duingebied voordat we de fietsen pakken en weer huiswaarts rijden. Thuisgekomen is het genieten in de luwte en in het zonnetje op een manier zoals we dat in Spanje besteld hebben, hoewel de thermometer in de schaduw toch maar 14 graden aanwijst.

Dag 25 – Dinsdag 6 februari – Rondwandeling vanaf de camping.

Voor de rondwandeling die voor vandaag op ons programma staat kan vanaf de camping te voet worden gestart. Het beginpunt ligt op minder dan een kilometer lopen, tenminste wanneer je over het strand gaat. Gisteren hebben we al gemerkt dat de toegankelijkheid van het strand sterk afhankelijk is van het tij en dat blijkt vandaag niet anders. Als wij het strand bereiken blijkt het juist weer vloed, waardoor zich een grote watervlakte heeft gevormd. Er zit niets anders op dan er met een grote boog omheen te lopen wat een wandeling van zo’n drie kilometers extra inhoudt. Wel leuk is dat we onderweg langs een groep wildkampeerders komen die zich een stuk braakliggend land hebben toegeëigend. Een bont gezelschap van meestal oudere en zelfbouw campers bevolkt door mensen die daar precies bij passen.

Hier wildkamperen is zo gek nog niet

Eenmaal weer op de route lopen we door een groen landschap geleidelijk omhoog, waarbij ook het nu weer een traject is dat door de regen van de afgelopen tijd slecht begaanbaar is. Het hoogste punt van de wandeling ligt op ongeveer driehonderd meter, wat mooie uitzichten over de Spaanse kustlijn en Afrika aan de overkant van het water oplevert. Weer wat lager gaat het rotspad over in een zandpad en lopen we geleidelijk het duingebied binnen. De natuur heeft hier het zand tot op ongeveer tweehonderd meter boven zeeniveau opgestuwd, wat niet van vandaag op gisteren zal zijn gebeurd. 

Weer een lastig te belopen pad...

.... de veroorzakende dames kijken als de onschuld zelve

Mooi wandelweer

Langzaam afdalend over een afstand van ongeveer drie kilometers wordt de kust bereikt. Omdat het tij inmiddels op weg is naar eb, blijkt het mogelijk om het laatste stuk over het strand af te leggen. We volgen een kilometers lang strand met zand van Nederlandse kwaliteit. De watervlakte van op de heenweg is gereduceerd tot een binnenmeer, waardoor het mogelijk is de kustlijn te blijven volgen totdat we weer bij de camping uitkomen.

Rondwandeling: Punte de Estecho

Afstand: ca 10 km, Startpunt: N36.07306, W5.69454

Hiernaast de gewandelde route van vandaag. Klik op de afbeelding om deze groter te maken. Download het GPX bestand van de wandeling om deze in het GPS-toestel te kunnen laden.

Punta de Estrecho
Geografische data – 156,0 KB 479 downloads

Dag 26 – Woensdag 7 februari – Een dag met van alles wat.

Na vijf dagen op deze camping wordt het tijd om te vertrekken. Op het programma staat nog een bezoek aan het havenstadje Tarifa en er moet weer boodschappen worden gedaan. Een mooie gelegenheid om beide te combineren op weg naar de volgende camping, ruim dertig kilometers verderop. Volgens de laatste weersinformatie zou het de komende dagen droog blijven, maar vannacht tikte de regen weer op het camperdak en vanmorgen werd er nog een schepje bovenop gedaan. Totaal onverwacht en ‘out of the grey’. In Spanje is gras op de camperplek in de regel ver te zoeken en kiest men voor een toplaag van grind of gravel. Op deze camping heeft men die moeite niet genomen en ’s sinds de regen van afgelopen zondag is de leemachtige bovenlaag zacht geworden. Bij ons vertrek vandaag blijkt het dan ook een flinke klus om de staptegels van hun plakkende laag leem te ontdoen. Met wat gespetter op de voorruit rijden we een stukje terug naar Tarifa en parkeren de camper bij de Lidl. 

Vakantie is niet altijd een lolletje

Vandaar gaat het onder de paraplu te voet naar het centrum, eerst naar het toeristenbureau en daarna naar het Castillo de Guzmán el Bueno. Een bezoek aan dit mooi gerestaureerde bolwerk uit de tiende eeuw blijkt zeer de moeite waard. De regen zet inmiddels weer een tandje bij maar in het kasteel lopen we droog, al zal het indertijd niet hiervoor zijn gebouwd. Na het kasteelbezoek gaan we onder de paraplu door de smalle straatjes van Tarifa. De kern is nog gedeeltelijk ommuurd en voorzien van stadspoorten en biedt een leuke aanblik. Terug bij de camper rijden we, nadat de boodschappen zijn gedaan, door naar de volgende camping. De entree van camping Bahia de la Plata ziet er zeer verzorgd uit met leuke stenen ornamenten, maar de staplaatsen zijn modderig en ongeschikt om de camper neer te zetten. Gelukkig mogen we gebruik maken van een stukje nog vrij asfalt zodat een herhaling van onze ervaring bij de vorige camping uitblijft.

De entree van Castillo de Guzmán el Bueno

De haven met Isla de las Palomas

Smalle straatjes in Tarifa

Guzmán el Bueno

Tarifa is vernoemd naar Tarif ben Maloek die hier in 711 de eerste Arabische vesting in Spanje maakte. Tarifa fungeerde voor de Moren als springplank voor de verovering van Spanje. In de tiende eeuw is op de resten van een oude Alcazar (Moorse vesting) een kasteel gebouwd dat diende ter verdediging tegen de invallen uit Afrika en uit het noorden (Vikingen). In de daaropvolgende eeuwen is het kasteel verschillende malen verbouwd en uitgebreid. Zijn huidige naam dankt het kasteel aan de lokale held, soldaat en edelman Guzmán el Bueno die in 1292 Tarifa op de Moren veroverde. Hij deed dit in dienst van koning Sancho IV van Castillië. Het kasteel is onlangs gerestaureerd en het bezoeken waard.

Impressie van het leven in de tijd van Guzmán el Bueno. In het midden zie je hoe een muur werd gebouwd met behulp van een houten frame waarin keien en mortel werden aangestampt. Rechts het takelen van zware stenen.

Dag 27 – Donderdag 8 februari – Op zoek naar de Romeinen.

Vandaag staat een gecombineerde fietstocht/rondwandeling op het programma, waarbij als kers op de taart een bezoek aan een Romeinse nederzetting wordt gebracht. De rondwandeling begint bij de vuurtoren Faro de Carmarinal, op ongeveer zes kilometers van de camping. De reis erheen gaat op de fiets, waarbij blijkt dat er een paar pittige hellinkjes moeten worden genomen. Te voet de heuvel op en na een uurtje lopen komt Baelo Claudia in zicht. Dat betekent nog niet dat direct de ingang gevonden is. Er volgt een complete rondgang om het omheinde terrein totdat bijna twee kilometers verder de ingang van het moderne entreegebouw wordt bereikt. Op vertoon van hun paspoort mogen EU burgers gratis naar binnen. In het entreegebouw wordt heel mooi en gedetailleerd getoond hoe de vesting is ontstaan en uiteindelijk ook weer ten onder is gegaan. Daarna maken we een rondgang over het terrein waar je heel duidelijk alle facetten van een Romeinse nederzetting terug kunt zien.

Brandje blussen... met voldoende opzichters

Je ziet ze denken... alweer wandelaars

Romeinen gespot

Na een bezoek dat zeer de moeite waard was beginnen we om vier uur aan de terugweg, terwijl donkere wolken zich aandienen. De weg terug gaat langs een kustpad, en hoewel de regen beperkt blijkt tot wat druppels, is het vinden van de juiste route niet altijd eenvoudig. Op een bepaald moment blijken we op Militair terrein beland en verspert een hek ons de doorgang. Door het prikkeldraad te bewerken en met gezamenlijke inzet weten we ook deze horde te nemen en weer wat later wordt de vuurtoren bereikt. Vanaf hier is het nog een kwartiertje fietsen zodat we rond half zeven terug bij de camper zijn

Voormalige vissers- of vluchtelingenboot

We krijgen het niet zomaar vandaag

Terug bij de vuurtoren... fietspomp foetsie

Rondwandeling: Faro de Carmarinal - Bolonia

Afstand: ca. 12,5 km, Startpunt: N36.090355, W5.810204

Hiernaast de gewandelde route van vandaag. Klik op de afbeelding om deze groter te maken. Download het GPX bestand van de wandeling om deze in het GPS-toestel te kunnen laden.

Faro Carmarinal - Bolonia
Geografische data – 150,9 KB 474 downloads

Baelo Claudia

Baelo Claudia is de naam van een antieke Romeinse stad, ongeveer 22 kilometer van Tarifa, aan de Costa de la Luz in Zuid-Spanje. In de Romeinse tijd maakte Baelo Claudia deel uit van de provincie Hispania Betica. De stad werd tegen het einde van de 2e eeuw voor Christus gesticht. De ligging, in de buurt van de Straat van Gibraltar en op relatief korte afstand van Tanger, was erg gunstig voor de handel met Noord-Afrika. Hoewel Baelo Claudia mogelijk een bestuurlijke functie had, waren de handel, de visvangst, het pekelen van voedsel en de productie van garum de belangrijkste inkomstenbronnen. Garum is een vissaus die door de Romeinen bijzonder werd gewaardeerd. De stad had een fabriek waar de saus werd geproduceerd. Door de productie van garum kreeg Baelo Claudia een zeker aanzien en van keizer Claudius de status van municipium (stad) toegekend. De stad bereikte haar grootste bloei van de 1e eeuw voor Christus tot de 2e eeuw na Christus. Toen werd zij getroffen door een vloedgolf en door meerdere aardbevingen, die een groot deel van de stad vernielde. In de derde eeuw werd zij meerdere keren over zee aangevallen door Goten en piraten uit Barbarije. Hoewel de stad een kleine opleving kende, werd ze in de zesde eeuw verlaten.

De zuidpunt van Spanje indertijd

Maquette van het geheel

Aquaduct

Productie van garum met behulp van vis en zout

La Basilica met beeld van keizer Trajanus

Het theater

Hoofdstraat met daarachter het forum

Dag 28 – Vrijdag 9 februari – Even op verhaal komen.

Na de inspannende tocht van gisteren is het vandaag even tijd voor pas op de plaats. Tevens een mogelijkheid om iets over deze streek en de directe omgeving te vertellen. Toen wij eergisteren deze streek binnenreden, viel het op hoe groen het was. Vrij vlak gebied met grasland en daarop veel koeien en honderden windmolens. Kortom, het deed meer aan Nederland dan aan Spanje denken. 

Bij aankomst was het juist droog geworden en op de camping was het effect van enkele dagen met regen nog overal zichtbaar. Zoals eerder gemeld mochten wij met onze camper op asfalt parkeren, zodat de een modderbad ons bespaard bleef. Een regelrechte teleurstelling is de douche, die maar niet warm wil worden. Als dit uiteindelijk toch is gelukt wordt hij halverwege de douchebeurt al weer koud. De camping is maar matig bezet met vooral Duitse camperaars. Dus vandaag in mijn beste Duits wat gesprekjes aangeknoopt met de mensen die dit alles weten te trotseren. Zoals vaak lopen de meningen ook nu uiteen, maar over de douche en de slechte bodemgesteldheid is men het eens. Dat laatste bestrijden de ‘volhouders’ met grote dekkleden die bijna het hele oppervlak van de kampeerplek afdekken. Over de regen van de afgelopen tijd is er minder eenduidigheid. De één zegt dat dit in dit seizoen vrijwel elk jaar zo is en een ander vindt het uitzonderlijk nat en geeft de klimaatverandering hiervan de schuld. Op de vraag waarom dan toch hier op deze camping, is het antwoord: Je kunt hier goed vissen en als je een maand boekt krijg je een flinke korting. Wij vinden het na drie nachtjes hier wel genoeg en maken vanmiddag nog een ommetje om het dorpje Zahara de los Atunes te bekijken en een pizza te eten.

Wilde paarden vlak voor onze camper

Rivier met water... het moet niet gekker worden

'Ons' pizza restaurantje

Dag 29 – Zaterdag 10 februari – Wandelen en door naar de volgende camping.

Voor de omgeving van Zahara de los Atunes had Aukje twee wandelingen uitgezocht. Nu we het gisteren even rustig aan hebben gedaan staat de tweede wandeling dus nog open. Die willen we vandaag combineren met de reis naar een volgende camping, nog geen dertig kilometers verderop. Even zag het er naar uit dat we ook dit plan weer moesten aanpassen. Gisteravond begon het plotseling te regenen en vannacht is er al met al toch een flinke plens water gevallen en dit terwijl het weerbericht hiervan geen melding had gemaakt. Gelukkig blijkt het vanmorgen droog en sterker nog, het wordt een stralende dag. Om tien uur parkeren we de camper vlakbij de vuurtoren vanwaar we eergisteren ook zijn vertrokken. De wandeling volgt een bergrug met uitzicht op de kust. Mooi, niet spectaculair, maar wel lekker in het zonnetje. De bedenker van de wandeling stuurt ons onderweg een stukje langs een alternatieve route en dat maakt dat we toch nog flink aan de bak moeten. Achteraf gezien voegde dat stuk niet veel toe, of het moet zijn dat het bedoeld was om onze struinvaardigheid en doorzettingsvermogen te testen. De rit naar de volgende camping, met onderweg een tank & shop stop, verloopt vlot en rond vier uur melden we ons bij de camping even buiten het stadje Vejer de la Frontera. De vriendelijke campingbaas probeert ons direct voor een hele week te strikken, maar die boot houden we nog even af. Eerst maar eens even zien hoe het hier bevalt en na een tijdje stoeien hebben we zowaar zowel TV ontvangst als internet. Alleen die douche, die kan hier ook nog wel een tandje beter.

Zijn jullie hier nu al weer?

Naast zo'n rots ben ik maar een klein mannetje

Prachtige vergezichten vandaag

Dag 30 – Zondag 11 februari – Rustdag op de camping.

Toen we gisteren arriveerden waren we de enige gasten op de camping. Nu met een zondag met mooi weer hebben zich toch nog een paar Spaanse families gemeld en is er ook in het restaurant wat reuring. Wij hebben er geen last van en zetten vanmiddag onze stoeltjes in het zonnetje om van een dagje rust te genieten.

Dag 31 – Maandag 12 februari – Sendero de Arenas.

Voor vandaag is midden op de dag een poosje regen voorspeld. Wij willen vandaag toch gaan wandelen en er is een niet al te lange wandeling die vanaf de camping start. Bovendien is de wandeling in een 8-vorm, zodat als het nodig is de wandeling in twee stukken kan worden geknipt. Vanaf de camping gaat de route omlaag naar het dal van de rivier de Rabate. Het dal met vlak groen land is een gunstige plek voor tuinbouw en fruitteelt. De mensen die dit verbouwden werden vroeger Mayetos genoemd, omdat ze hun producten gewoonlijk in de maand mei naar de dorpen brachten. Een stuk verder langs de route zien we een aantal ooievaars op hun nesten, altijd een leuke gewaarwording. Tegen de tijd dat we één cirkel van de 8-vorm hebben afgelegd zet toch de regen in. Geen nood, want binnen 1 kilometer afstand van de camper zijn we snel weer thuis. Tegen de avond volgt het restant van de wandeling. Die gaat langs een stuk met één kant een begroeiing van vooral cactussen en terwijl aan de andere kant wat luxueuzer bebouwing staat, met bijbehorende afrasteringen en alarmsystemen. Hier heeft de vroegere boerenbevolking het veld moeten ruimen voor meer kapitaalkrachtige mensen.

In dit deel van Spanje is het echt groen

Op de achtergrond het stadje Vejer

Tuinderswoningen langs het zandpad

Bouwkundig mankeert er nog wel wat

Wie heeft nu belangstelling voor wie?

Aan cactussen geen gebrek

Rondwandeling: Sendero de Arenas

Afstand: ca. 9 km, Startpunt: Camping Vejer

Hiernaast de gewandelde route van vandaag. Klik op de afbeelding om deze groter te maken. Download het GPX bestand van de wandeling om deze in het GPS-toestel te kunnen laden.

Camping Vejer - Sendero de las Arenas
Geografische data – 99,6 KB 475 downloads

Dag 32 – Dinsdag 13 februari – Het stadje Vejer verkennen.

Vejer, of voluit Vejer de la Frontera, ligt op ongeveer twee kilometer van onze camping. Het ligt op een 200 meter hoge heuvelrug, terwijl onze camping op ruim vijftig meter hoogte is gelegen. Er tussen stroomt de rivier de Barbate en die bevindt zich nagenoeg op zeeniveau. Dit betekent dat we voor een bezoek aan Vejer eerst omlaag moeten en daarna weer steil omhoog. Er rijdt geen bus, dus pakken we voor het eerste stukje de fiets en roetsjen omlaag tot in het gehucht Barca de Vejer. Vandaar gaan we te voet het steile weggetje op dat ons tweehonderd meter hoger in het centrum van Vejer brengt, een pittig klimmetje mag je wel zeggen. Het ommuurde middeleeuwse centrum van het stadje is goed bewaard gebleven en daarmee een toeristische trekpleister. Wij maken eerst een rondwandeling door het centrum en houden aansluitend een koffiepauze op het mooie en gezellige Plaza d’Espaňa. 

Op weg naar Veger, eerst omlaag

Museum voor werktuigen en voorwerpen, toegangsprijs: 1 euro

Cobijada, mantel waarbij alleen het linkerroog onbedekt was

Plaza de Espana, gezellig centrum van de stad

De hoek van Spanje waarin we momenteel verkeren staat bekend als winderig, vandaar ook de vele moderne windmolens die we hebben gezien. Dat de wind niet van vandaag of gisteren is, bewijzen de antieke windmolens die aan de rand van het stadje Vejer te vinden zijn. Wij maken na de koffiepauze een rondwandeling langs deze molens. De molens zijn tegenwoordig niet meer in gebruik, maar aan de constructie van de wieken kun je wel zien dat ze vroeger ook geen exportartikel zullen zijn geweest. Na afloop zoeken we de fietsen weer op voor een pittig klimmetje, om daarna op de camping in het zonnetje van een goudgele beloning te genieten.

De houten balk houdt de wieken op de wind

On nu te zeggen solide....

De grensstadjes van Andalusië

Veger de la Frontera is een van de vele stadjes in deze regio waarvan de naamsuitgang op Frontera (grens) eindigt. Het bekendste is wel Jerez de la Frontera, dat ons direct aan sherry doe denken. De oorsprong van de toevoeging voert terug tot de middeleeuwen, toen dit gebied de grens vormde tussen het moslim koninkrijk Granada van de Nasrid dynastie en het oprukkende katholieke Castillië. De eerste grensafbakening dateert uit 1245 en was vastgelegd in het pact van Jaen. De grens is in de daarop volgende periode verschillende keren gewijzigd, maar bleef grotendeels in stand tot het begin van de Granada oorlog (einde 15e eeuw), toen de moslims geheel uit dit gebied werden verdreven. Vejer is in 1285 onder koning Sancho IV op de moslims veroverd. Meer naar het westen, in de provincie Huelva, zijn er ook stadjes met een naam eindigend op Frontera. Deze danken dit aan de grensconflicten met Portugal.

Het Nasrid koninkrijk van Granada

Dag 33 – Woensdag 14 februari – Een fietstocht in de omgeving.

Wie in dit gebied een fietstocht wil maken moet uit het goede hout gesneden zijn. En of ook wij dit zijn gaan we vandaag uittesten. De route van Wikiloc start vanuit Veger naar de dorpjes Najara en Cantarannas en daarbij grotendeels over landwegen. Het eerste stukje richting Vejer gaat omlaag en langs een goede weg, maar daarna is het snel afgelopen. Of eigenlijk: moeten we heel wat lopen, want het pad gaat niet alleen vaak omhoog maar is ook hele stukken slecht berijdbaar. Niettemin zetten we door en het mooie weer en de vergezichten maken dat het toch een leuke dagbesteding is. Vanaf Cantarannas is het niet alleen asfalt maar zijn er ook geen grote bulten meer te overwinnen zodat dit deel van de route haast vanzelf gaat. Tot de paar allerlaatste kilometers natuurlijk, waarbij we weer op onze tanden moeten bijten voordat we de tanden in een welverdiend pilsje kunnen zetten.

Fietstocht: Veger - Pedanias

Afstand: ca. 35 km, Startpunt: Camping Vejer

Hiernaast de gefietste route van vandaag. Klik op de afbeelding om deze groter te maken. Download het GPX bestand van de wandeling om deze in het GPS-toestel te kunnen laden.

Vejer - pedanias
Geografische data – 134,5 KB 505 downloads

Maak jouw eigen website met JouwWeb