Midweekje Zuid-Limburg

 

Dag 1 - Maandag 2 juli – Naar de zuidoost punt van Nederland.

Deze week wordt uitzonderlijk goed weer voorspeld en vandaag nemen we daar alvast een voorproefje op. De rit van ongeveer drie uur verloopt vlot en met de airco aan en de zijruit een stukje geblindeerd komen we nog redelijk fris op de plaats van bestemming. Dat is deze week camping Heyenrade in het dorpje Heijenrath, net even buiten Slenaken. Nu is Slenaken ook al geen plaats die je op elke kaart zult terugvinden, maar met de toevoeging: op 1 kilometer van de Belgische grens ter hoogte van de Belgische Voerstreek, denken de ouderen onder ons wellicht terug aan de taalstrijd met een onwillige burgemeester José Happart die geen Nederlands wilde praten. De camping van de familie Kreutzer, die ook een gelijknamig hotel/restaurant runt, biedt ook vlak voor het hoogseizoen nog volop plaats. Wij installeren ons op een mooi grasveld dat grotendeels leeg is en met goed sanitair en gratis WIFI zijn we dik tevreden. Voor ons is ‘onbekend’ in dit geval zeker geen ‘onbemind’.

Een zee van ruimte

Het hotel van de campingeigenaar

Uitzicht even buiten de camping

Dag 2 – Dinsdag 3 juli – De Gulpdaltocht.

Zuid-limburg wordt doorsneden door de riviertjes de Geul en de Gulp. Beiden vinden hun oorsprong in België. De minst waterrijke van de twee, de Gulp, stroomt door Slenaken en komt bij Gulpen in de Geul uit, waarna ze gezamenlijk de Maas opzoeken. Wij bivakkeren op een plateau aan de rand van het Gulpdal en hebben vanaf hier een mooi uitzicht over de omgeving. Alle reden om een rondwandeling rondom onze camping en door het dal van de Gulp te maken. Het is ook vandaag prachtig weer en de temperatuur zou wat ons betreft - er is altijd iets om over te klagen - zelfs een tandje minder mogen. Gelukkig biedt het gebied volop afwisseling tussen vlakten en bos zodat we zeker de helft van de tijd tegen de zon zijn beschermd. De wandeling kan in twee delen van elk ongeveer zeven kilometers worden opgedeeld zodat deze ook met kleinere kinderen goed te doen is. Het eerste deel gaat vooral over het plateau en daarna duiken we het Gulpdal in en komen tenslotte via Slenaken weer terug bij de camping. Al met al een mooie tocht waar we ruim vier uur over hebben gedaan.

Langs leuke veulentjes

Door dichtbegroeid bos..

... en waar de zon doorheen speelt

Volop bloemen langs de bermen

Mooi halfopen gebied

Uitzicht vanaf onze koffieplek

Het Gulpdal; beneden stroomt het riviertje

Bijzondere kruisen op het kerkhof van Slenaken

Lokale kunst, altijd leuk om te zien

Rondwandeling: Gulpdaltocht vanaf Camping Heyenrade

Afstand: ca 13km, Startpunt: Camping Heyenrade, Heyenrath (Slenaken)

Hiernaast de gewandelde route van vandaag. Klik op de afbeelding om deze groter te maken. Download het GPX bestand van de wandeling om deze in het GPS-toestel te kunnen laden.

 

Slenaken Gulpdaltocht vanaf camping Heyenrade
Geografische data – 167,2 KB 397 downloads

Dag 3 – Woensdag 4 juli – Dagje Maastricht.

Nu we hier toch zijn willen we onze wandeldagen afwisselen met een stadsbezoek aan Maastricht, dat op ongeveer 25 kilometers vanaf de camping ligt. Bus 57 brengt ons rechtstreeks erheen dus posteren we ons om tien uur bij de halte nabij de camping. Zo’n tien minuten na de aangegeven vertrektijd is er nog geen spoor van de bus en ongerustheid slaat toe: zijn ze toch weer aan het staken, is hij al weg of hebben we te maken met een Limburgs kwartiertje vertraging? Als hij weer wat later toch komt, houden we het maar op een extra afgedwongen plaspauze en slingeren daarna door het Limburgse heuvelland naar onze bestemming. Ons eerste doel is het VVV waar we een plattegrond aanschaffen. Vandaar starten we met de rond wandeling in de GPS die van internet is geplukt. De route voert door het oudste deel van de stad met de Onze Lieve Vrouwe basiliek en daarna langs de oude vestingwerken aan de zuidkant van de stad, waar ook het riviertje de Jeker stroomt.

Over de Sint Servaas brug richting het centrum

Voldoende liefhebbers voor het opsteken van een kaars bij het Maria altaar

Sober interieur van de Onze Lieve vrouwe basiliek

Buiten op het plein zit men al vroeg aan de versnaperingen

De sigarettenverkoper probeert mij aan het roken te helpen

Leuk tafereeltje: Het riviertje de Jeker met eenden bij de vestingmuur 

Een volgend hoogtepunt is een tweetal parken: het Waldeck park met de kazematten en vlak daarbij het Aldenhof park met de standbeelden van Olterdissen en d’Artagnan. De laatste was, volgens het bekende boek van Alexandre Dumas, de vierde musketier en is hier bij de bestorming van Maastricht in 1673 gesneuveld. Weer verder komen we in de buurt van het Vrijthof en hier lokt ons koffie met vlaai aan de rand van het gezellige plein tot het houden van een pauze. Op het plein wordt momenteel alles in gereedheid gebracht voor een serie van dertien concerten van André Rieu. Na de koffie volgt een bezoek aan de Sint Servaas basiliek die we uitgebreid van binnen en buiten bekijken. Na nog een bezoek aan de markt met het mooie stadhuis zit ons rondje Maastricht er voor vandaag op en keren we tevreden huiswaarts.

Overal in Maastricht tref je kunstwerken en standbeelden aan: Links een vrouw met een giraffe in de voormalige Berenkuil. Midden de Maastrichtenaar Fons Olterdissen die voor Maastricht belangrijk is geweest op gebied van toerisme en kunst. Rechts musketier d'Artagnan, gesneuveld in dienst van koning Lodewijk de veertiende.

Links de doorgang bij de oude westbouw. Midden de Sint Servaas basiliek, de oudste kerk van ons land. Rechts: De noodkist met relieken van Sint Servaas, waarmee men in tijden van nood door de stad trok om gevaar af te wenden

Met zulk mooi houtsnijwerk ga je met plezier te biecht.

Het graf van Sint Servaas, de patroonheilige van Maastricht

Het Romeins ogende podium van André Rieu

Dag 4 – Donderdag 5 juli – Naar het land van Suske en Wiske.

Onze tweede rondwandeling gaat naar het zuiden, een stukje België in. Vanaf de camping lopen we eerst naar het ‘centrum’ van Heyenrath en vandaar buigt de route af naar het zuiden. In deze streek zijn er nogal wat fruittelers en onderweg schaffen we een paar doosjes kersen aan, die zorgvuldig in onze rugzak worden geplaatst om te zorgen dat het niet in kersenjam verandert. Na een smal pad dat overwoekerd is door varens en brandnetels bevinden we ons op het grondgebied van onze zuiderburen. Vanaf hier lopen we door een bos en dat ook vandaag weer bescherming biedt tegen de toch wel felle zon. Verderop is er een monument dat uitbeeldt hoe hier tijdens de Eerste Wereldoorlog een onder spanning staande afrastering heeft gestaan, die flink wat naar het noorden uitwijkende Belgen het leven heeft gekost. Ook vandaag kruisen we een paar maal de ‘rivier’ de Gulp. De eerste keer vlakbij het gehucht Sinnich, waar we langs het gelijknamige kasteel/abdij komen. Het volgende dorp van betekenis is Teuven. Hier valt vooral de uitbundige horeca op die wandelaars zoals wij aan het plaatselijke bier wil krijgen. Onvermoeid vervolgen we onze route en komen via het gehucht Plank weer Nederland binnen, waarna de klim na het dorpje Slenaken voor een laatste beproeving van onze kuiten zorgt.

Niet uitnodigend... wel uitdagend

Bospad met vloerbedekking van katjes

Vluchtelingen zijn van alle tijden

Uitgesleten door eeuwenlang gebruik

Men wist kennelijk van onze komst...

Geen Suske en Wiske, wél Lambiek

Rondwandeling: Slenaken en Vooerstreek vanaf Camping Heyenrade

Afstand: ca. 14km, Startpunt: Camping Heyenrade, Heyenrath (Slenaken)

Hiernaast de gewandelde route van vandaag. Klik op de afbeelding om deze groter te maken. Download het GPX bestand van de wandeling om deze in het GPS-toestel te kunnen laden.

Slenaken Voerstreek vanaf camping Heyenrade
Geografische data – 65,7 KB 386 downloads

Dag 5 – Vrijdag 6 juli – Het zit er al weer op.

Het nadeel van een korte vakantie is dat hij zo voorbij is, helemaal wanneer je het zo goed naar je zin hebt gehad. En dat laatste kunnen we zeker stellen. Natuurlijk heeft het prachtige weer hier ook een bijdrage aan geleverd en ook vandaag schijnt de zon weer uitbundig. Rond het middaguur wordt de thuisreis aangevangen en anders dan op de heenweg, hebben we nu onderweg wel een paar keer met opstoppingen te maken. Met een koffiestop halverwege zijn we toch aan het begin van de avondspits weer thuis. Nu maar weer plannen maken voor een volgende trip.