Rondje Nederland

Na een super nat voorjaar is het inmiddels alweer even hoogzomer in Nederland. Nog even en de schoolvakanties beginnen weer. Voor ons een reden om, voordat de drukte losbarst, een paar weekjes door Nederland te toeren. Het is onze bedoeling om telkens een of meerdere fietstochtjes in de omgeving te maken en na een paar dagen weer verder te trekken.

Dag 1 - Donderdag 22 juni – Op naar Ermelo.

Vanaf huis is het maar een uurtje rijden naar De Haegehorst in Ermelo, de camping die we als eerste overnachtingsplek hebben uitgekozen. Niet nodig dus om vroeg op pad te gaan. Maar van het een komt het ander en het is toch al weer half vier wanneer we onze straat uitrijden. En rond die tijd is de avondspits ook al aardig op gang, iets waar wij als pensionado’s in de regel geen last van hebben. Vandaag dus wel, want eenmaal voorbij Amsterdam is het file rijden totdat we bij de camping zijn. Het blijkt een grote familiecamping, die met het weekend in aantocht zo goed als vol bezet is. Wij krijgen een plekje toegewezen waar onze schotelantenne, na enig manoeuvreren, toch nog zicht op de satelliet heeft.

Dag 2 en dag 3 – Vrijdag 23 en zaterdag 24 juni – Op de fiets over de Veluwe.

Vandaag staat een fikse fietstocht op het programma. Een rondje van meer dan vijftig kilometers via: Harderwijk, Nunspeet, Elspeet, Staverdun en Leuvenum. Niets bijzonders voor onze e-bikes, maar wel even wennen voor het achterwerk. De route gaat gelukkig vrijwel geheel over fietspaden, maar het eerste stuk tot in Harderwijk is toch wel behoorlijk druk. Vanaf Harderwijk rijden we door open terrein richting Nunspeet. Na Nunspeet dient het bos zich aan, wat op zich ook wel weer lekker fietst. Met nog een tweetal rustpauzes onderweg vinden we het bij terugkomst op de camping ook wel weer welletjes geweest voor vandaag. Morgen houden we daarom een rustdag, zodat we zondag weer fris naar onze volgende etappeplaats kunnen vertrekken.

Harderwijk

Het kerkje in Staverdun

Eigen volk eerst... en nee, ook niet op eigen volk

Hiernaast de vandaag gefietste route.

Startpunt en eindpunt: Camping Haeghehorst, Ermelo.

Afstand: ca.53 km

Rondje Noord Veluwe
Geografische data – 393,1 KB 101 downloads

Dag 4 – Zondag 25 juni – Naar de kop van Overijssel.

In tegenstelling tot de Veluwe, geen bos maar open gebied en veel water. De streek van het natuurpark Weerribben-Wieden. Camping Heetveld,  vlakbij het gelijknamige buurtschap, ligt niet ver van Sint Jansklooster. Voor schaatsliefhebbers: de voormalige woonplaats van tweevoudig Elfstedentocht winnaar Evert van Benthem. Omdat Evert tegenwoordig in Canada woont, zullen we hem hier niet tegenkomen. De campingeigenaar heeft nog juist één plekje beschikbaar, dus veel te kiezen hebben we niet. We staan in een cirkel op een open veld en vanwege de felle zon en de hoge temperatuur parkeren we de camper met de dichte zijde naar het midden. Niet erg ‘gezellig’ voor de anderen, maar wel een beetje koeler voor onze koelkast.

Dag 5 – Maandag 26 juni – Fietstocht met verrassingen.

Voor vandaag heb ik weer een fietstochtje gepland. En ditmaal met ruim dertig kilometers een stuk korter dan de vorige. We rijden vanaf de camping eerst naar het zuiden door een open landschap dat wel wat op dat van het Groene Hart in de Randstad lijkt. Totdat we in het dorpje Belt-Schutsloot arriveren. Hier is een smal fietspad dat langs de oever van de Schutsloot voert. Leuk om te fietsen, maar ook uitdagend door de vele smalle hoge bruggetjes die we over moeten. En met wat tegenliggers erbij wordt het nog wat uitdagender. Nadien rijden we naar Giethoorn en vervolgens over de brug naar een pauzeplek bij de jachthaven. Het is de  bedoeling om vanaf daar via het Bodelaeke pad verder te fietsen. Dit lukt het eerste stukje ook wel, maar dan komen we bij een draaibrug die buiten gebruik blijkt. De brug is al sinds 2019 kapot en verschillende partijen bekvechten over de vraag wie hem moet herstellen, zo blijkt uit een artikel dat is later op internet heb gevonden. Er zit niets anders op dan om te keren, een stuk terug te rijden en een andere route te zoeken. Weer terug op het juiste pad dient een stuk verderop een andere hindernis zich aan. In het buurtschap Jonen zorgt een vaarroute tussen het Giethoornse meer en de Beulakerwijde voor een wegversperring. Gelukkig vaart er een fietspontje waarvoor we bij een automaat met uitsluitend pinbetaling een kaartje kunnen kopen. Het buurtschap Jonen is per auto alleen vanaf de overzijde via het pontje bereikbaar. De bewoners hebben dan ook allemaal een eigen genummerde parkeerplek waar de auto gestald kan worden voordat men via het pontje de woning bereikt. Na het pontje vormt alleen de felle tegenwind nog een uitdaging, iets waar onze e-bikes wel raad mee weten.

Vollenhovens riet... 

In afwachting van de Chinezen....

Met het pontje naar de overkant

Elke bewoner een eigen parkeerplek

Hiernaast de vandaag gefietste route.

Startpunt en eindpunt: Camping Heetveld, Sint Jansklooster

Afstand: ca.33 km

Rondje Wieden
Geografische data – 89,3 KB 110 downloads

Dag 6 – Dinsdag 27 juni – Via Vollenhoven naar het bezoekerscentrum.

Ook voor vandaag staat een fietstocht gepland. Ditmaal naar het westen, naar het stadje Vollenhove en op de terugweg langs het bezoekerscentrum van het natuurreservaat De Wieden. In totaal ongeveer achttien kilometers. Ook nu rijden we tegen de wind in door een open gebied en meestentijds over de dijk van de voormalige Zuiderzee. In Vollenhove spot Aukje een visrestaurant, dus is het direct duidelijk wat er vandaag op ons bord komt te liggen. En het eten valt zeker in de smaak. Via de haven van de voormalige vissersplaats komen we bij de brug naar de Noordoostpolder, waar we de grote loodsen van Royal Huisman niet kunnen missen. De grondlegger van het bedrijf bouwde indertijd de punters waardoor Giethoorn mede bekend is geworden. Tegenwoordig bouwt men kapitale zeiljachten, waaronder de Flyers waarmee Connie van Rietschoten de Whitbread Round de World races heeft gewonnen. Tegen half vijf parkeren we onze fietsen bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. De expositie in het kleine gebouw valt tegen, maar buiten kun je wel een goede indruk krijgen hoe de natuur in verschillende stadia in 80 tot 150 jaar tijd het water in land weet om te zetten.

Bezoekerscentrum De Wieden

Oude windmolen

Tussen manshoog riet

Nieuw land in wording

Hiernaast de vandaag gefietste route.

Startpunt en eindpunt: Camping Heetveld, Sint Jansklooster

Afstand: ca.18 km

Rondje Vollenhoven
Geografische data – 65,7 KB 107 downloads

Dag 7 – Woensdag 28 juni – Naar Drenthe.

Voor onze volgende stop heb ik de omgeving van Rolde in Drenthe op het oog. Bij de eerste camping die ik probeer vang ik bot, maar bij camping De Weyert vertelt men dat men nog volop ruimte heeft. Ook ditmaal een ritje van ongeveer zeventig kilometers, die wat langer duurt vanwege een stop voor diesel, boodschappen en de koffiepauze. De campingbeheerder laat ons zelf een plek uitzoeken en dat lukt prima, want naar schatting nog geen tien procent van de plekken zijn bezet. Tegen de avond maken we een ommetje in de omgeving. Dat betekent onder meer een bezoek aan de begraafplaats en aan een tweetal hunebedden. Oók begraafplaatsen, maar dan ietsje ouder.

En ja hoor, geen Drenthe....

... zonder hunebed

Stokrozen zoals je ze niet vaak ziet

Dag 8 – Donderdag 28 juni – De Drentsche Aa route

Vandaag staat een fietstocht langs de Drechtsche Aa route op het programma. Een tocht van ongeveer 40 km vanaf Rolde naar het noorden tot aan het dorp Zuidlaren. We starten in de namiddag en nemen koffie mee voor onderweg. Een mooie en afwisselende rit volgt, waarbij we via de dorpjes Anderen en Anloo naar Zuidlaren rijden, waar we onze koffiepauze houden. Op de terugweg volgen we de slingerende beek Drentsche Aa, die in dit gebied achtereenvolgens: Schipborgse Diep, Oudemolensche Diep, Taarloosche Diep en Looner Diep wordt genoemd, naar de verschillende buurtschappen waar de beek langs stroomt. Erg ‘diep’ is de beek overigens niet en het wordt dus niets als je er met een boot doorheen wilt varen.

Hongaarse rietdekkers aan het werk in het dorpje Anderen

In de verte staan de de aardappelen in bloei

Leuk tafereeltje in Zuidlaren

Lakenvelders grazen nabij de beek

Hiernaast de vandaag gefietste route.

Startpunt en eindpunt: Camping De Weyert in Rolde

Afstand: ca.40 km

Drentsche Aa
Geografische data – 142,8 KB 101 downloads

Dag 9 – Vrijdag 30 juni – Rondje Grollo.

Nu we de smaak te pakken hebben, besluiten we om nog maar een fietstochtje in de omgeving te maken. Ditmaal naar het zuiden, via de buurtschappen Elderslo en Ekehaar naar Grollo. Op maar een paar honderd meter vanaf onze camping voert de route langs de Balloërkuil. Niet meer dan een gat in de grond met een diameter van zo’n 25 meter, met daaromheen een aarden wal. Maar tot een eeuw geleden dacht men daar heel anders over. Toen veronderstelde men dat het vroeger een vergaderplaats was, onder meer voor de z.g. Etstoel en dat de aarden wal daarbij als een soort tribune dienst deed. Als men deze contreien bezocht dan waren de hunebedden en de Balloërkuil een ‘must’. Zo ook voor koningin Emma die in 1895 met haar dochter Wilhelmina deze plek bezocht. 

Rechtsachter het bankje voor Koningin Emma en dochter Wilhelmina

Bij deze gelegenheid werd door de bevolking een spel opgevoerd. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat de vergaderingen elders moeten hebben plaatsgevonden en dat de kuil slechts een cadeautje van de laatste ijstijd is.

Hiernaast de vandaag gefietste route.

Startpunt en eindpunt: Camping De Weyert in Rolde

Afstand: ca.24 km

Rondje Grollo
Geografische data – 128,2 KB 106 downloads

Dag 10 en 11 – Zaterdag 1 en zondag 2 juli – Even pas op de plaats.

Volgens ons plan zouden we vandaag naar een volgende locatie doorreizen. Maar het weer zit zaterdag niet erg mee en bovendien is het in het weekend vrijwel overal druk. Niet op ‘onze’ camping, waar een handvol kampeerders een vrijwel uitgestorven camping bevolken. Daarom hebben we nog twee nachtjes bijgeboekt, zodat we tot maandag onder de pannen (camperdak) zijn en van de rust alhier kunnen genieten. Aukje gaat op zondag nog wel op pad voor een wandeling richting het buurtschap Ballo, terwijl ik de race van Max Verstappen in de gaten hou.

Dag 12 – Maandag 3 juli – Door naar het Land van Cuijk.

Voor morgen staat een fietstocht door het Land van Cijk op het programma. Daarom rijden we vandaag alvast die kant op. Na een ritje van 205 km melden we ons bij camping de Bloksberg even buiten Gennep. Een mooie camping aan een natuurlijk meertje en met volop bomen en heggen rondom ons. Hoewel niet zo rustig als op onze vorige camping, maar toch wel weer aardig wat privacy.

Dag 13 – Dinsdag 4 juli – Fietstocht door het land Van Cuijk

Aan de overzijde van de Maas ligt het Land van Cuijk, het doel van onze fietstocht van vandaag. Een rondrit van ongeveer 43 km en grotendeels door Brabant. Het eerste stukje van de route ligt nog in Limburg en daar stuiten we direct een probleem. Het fietspad naar de brug over de Maas is afgesloten en er wordt geen omleiding aangegeven. De werklui wijzen ons een route die ons uiteindelijk wel bij de brug doet uitkomen, maar pas nadat er een paar kilometer extra zijn afgelegd waarbij we bovendien met de fiets een steile helling op moeten klauteren. Maar nadat dit leed is geleden volgt een leuke tocht door een mooie omgeving. Halverwege stuiten we op een bord dat het tracé van het z.g. Duits Lijntje aangeeft, een voormalige spoorwegverbinding waar een aardig verhaal aan vastzit.

Over de Maas de provincie Brabant in

Het gerst staat er onderweg goed bij

Verderop langs de route komen we door Beers dat ik nog ken van de vierdaagse wandeltocht. Tijd voor een versnapering op een terras. Vervolgens rijden we naar het piepkleine plaatsje Katwijk (aan de Maas) waar we een prachtig uitzicht op de Maas en de voorbijvarende bootjes hebben. Daarna gaat de route dwars door het gezellige plaatsje Cuijk waar de fietsroute van vandaag zijn naam aan dankt. Hierna volgen we de Maas totdat we weer bij de brug bij Gennep uitkomen. Een mooie, afwisselende route en.. met vandaag ook prachtig weer erbij.

Op een bankje bij Katwijk aan de Maas naar de boten koekeloeren

Leuke afwisselende weggetjes

Het leven is goed in het Brabantse land

Verder langs de Maasdijk naar huis

Hiernaast de vandaag gefietste route.

Startpunt en eindpunt: Camping De Bloksberg in Gennep

Afstand: ca.43 km

Land Van Cuijk
Geografische data – 147,1 KB 108 downloads

Het Duits lijntje

In de tweede helft van de negentiende eeuw ontstonden allerlei particuliere initiatieven voor het aanleggen van spoorverbindingen. De grootste spoorwegmaatschappij van Nederland, het Staatsspoor, exploiteerde een treinverbinding naar Duitsland die via Venlo liep. Voor een spoorverbinding tussen Boxtel en Wesel van 93 km lengte werd een bedrijf opgericht, de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorwegmaatschappij (NBDS), en na veel organisatorische en financiële pijn en moeite, werd de lijn volledig geopend in 1878. Hiermee ontstond een snellere verbinding tussen Vlissingen via Hamburg met Berlijn. 

Het werd zelfs een onderdeel van de snelste verbinding tussen Londen (via Vlissingen) en Sint Petersburg in Rusland. Volgens de dienstregeling uit 1911 was men in 20 uur vanuit Londen in Berlijn. Vanwege dit comfort maakten veel diplomaten en vorsten, waaronder de Russische tsaren, gebruik van dit traject op hun Europese reizen. Hieronder een paar leuke anekdotes:

Op weg naar zijn nicht koningin Victoria van Engeland kreeg de Duitse keizer Wilhelm II uit handen van de stationschef van Gennep een telegram met het bericht dat hij opa was geworden.

De Duitse kanselier Bismarck reisde uit Frankrijk over Antwerpen en Roosendaal naar Berlijn terug, toen zijn trein tussen Uden en Mill stopte. Naar verluidt keek hij boos uit het raam en zag hoe een boerke uitstapte en naar zijn huis wandelde. De boer had grond verkocht voor de bouw van het Duits Lijntje op voorwaarde dat op zijn verzoek de trein bij zijn huis zou stoppen.

De NBDS heeft het financieel gezien altijd moeilijk gehad. De spoorlijn was in hevige concurrentie met het Staatspoor. Een belangrijke voorwaarde om winstgevend te kunnen zijn was het vervoer van post. Het contract hiervoor kwam in 1878 in handen van de NBDS, maar was een aantal jaren later alweer terug bij het Staatsspoor. Na een periode van bloei kreeg men het weer financieel moeilijk en werd tot een samenwerking met de het Staatspoor besloten. Weer later volgde overname door het Staatspoor en later het faillissement van de NBDS. Nadat aan het einde van de oorlog het gedeelte in Duitsland was gebombardeerd, veranderde de spoorverbinding in een zijlijn totdat ook de laatste delen van de spoorweg eind jaren zestig buiten gebruik werden gesteld. Klik op de link voor meer informatie.

Dit gedeelte van het Duits lijntje is nu een leuk wandelpad geworden.

Dag 14 – Woensdag 5 juli – De storm afwachten.

Sinds gistermiddag werd voor vandaag code rood of oranje afgegeven. Vandaag zouden we naar onze volgende stop in Limburg vertrekken, maar dat lijkt met de storm op komst niet zo’n goed idee. De storm blijkt vooraf in het noordwesten en noorden van het land huis te houden. Wij komen er gelukkig met wat rondvliegende takjes en een regenbui van af.

Dag 15 – Donderdag 6 juli – Naar Baarlo in Limburg

Even buiten Baarlo is een camperplaats en die hebben we vandaag als springplank uitgekozen voor een bezoek aan kennissen in Venlo. De rit met de camper is vandaag maar zo’n 55 km, dus dat is in een uurtje gepiept. De camperplaats doet aan een eenvoudige camping denken (en blijkt dat vroeger ook te zijn geweest), en voldoet prima voor een overnachting. In de namiddag pakken we de fietsen voor de rit naar Venlo. Op de heenweg aan de linkerzijde van de Maas via Blerick en op de terugweg aan de rechterzijde van de Maas langs Tegelen en Steijl waar we het pontje naar de overzijde van de Maas nemen.

Op de route terug met het pontje de Maas over

Gezicht op de kerk van het kloosterdorp Steijl 

Dag 16 – Vrijdag 7 juli – Terug naar huis.

Onze korte vakantie in eigen land zit er al weer op. Vandaag keren we huiswaarts, een ritje van iets meer dan twee uren. Met een koffiestop onderweg erbij betekent dit dat we rond twee uur in de namiddag de camper weer naast ons huis parkeren.

Maak jouw eigen website met JouwWeb