Overwinteren Costa Blanca, Spanje 2015.

 

De opzet

Dit jaar gaan we voor het eerst in Spanje overwinteren. We willen de feestdagen nog in Nederland meemaken dus we gaan pas op reis in januari. Het is de bedoeling om weer thuis te zijn op het moment dat de tuin om aandacht gaat vragen. We vertrekken rond 14 januari en het om ongeveer 10 weken later, dus tegen eind maart, weer terug te zijn.

Als we naar andere camperaars kijken, dan zijn er verschillende mogelijkheden om de overwinterperiode in te vullen. Zo zijn er die er een grote rondreis van maken en op elke locatie slechts een of enkele nachten (meestal gratis) staan en vervolgens weer doortrekken. Anderen boeken voor een periode van enkele maanden bij dezelfde camping of camperpark en kunnen dan een van gunstig tarief profiteren. Wij willen een bepaald gebied, in dit gaval de Costa Blanca en het achterland daarvan, grondig bekijken. Aukje heeft behoorlijk wat voorwerk verricht en een aantal lokaties geselecteerd waarvan de omgeving het bekijken waard is en/of er interessante wandel of fietsmogelijkheden zijn. In totaal is een achttal campings/camperplaatsen uitgekozen waarbij we gemiddeld ongeveer een week op dezelfde plek blijven overnachten.

 

Het reisverslag

Per dag houden we een verslag bij waarbij we ook foto's toevoegen. 

Klik op de knop voor de betreffende maand om naar het verslag van die maand te gaan:

 

Wat vinden we er achteraf van:

Natuurlijk heb je vooraf wel een idee hoe het zal zijn en hoe het zal gaan. Maar dat was niet gebaseerd op enige ervaring omdat we enerzijds nog nooit in het buitenland hadden ‘overwinterd’ en ook de Costa Blanca met het daarbij behorende achterland van Spanje was door ons nooit eerder bezocht.

De conclusie is dat het ons beter is bevallen dan we vooraf hadden ingeschat en dat we vast van plan zijn om in de (nabije) toekomst opnieuw te gaan ‘overwinteren’. Misschien zelfs wel langer en waarschijnlijk ook in een andere streek van Spanje. Dit laatste niet omdat de Costa Blanca minder zou zijn dan een ander gebied in Spanje, maar omdat we heel Spanje ‘in kaart’ willen brengen om zodoende een beter oordeel te kunnen vellen.

Hierna wordt iets meer in detail ingegaan op een aantal verschillende aspecten met betrekking tot onze ervaringen:

 

Het weer

Gemiddeld zijn de maanden december, januari en februari het koudst en volgens de langjarige gemiddelden zou aan de Costa Blanca de dagtemperatuur 16 graden en de nachttemperatuur 5 graden bedragen. Natuurlijk zijn er plaatselijk verschillen, er zijn plekjes met een apart ‘micro klimaat’ en zodra je een stukje van de kust af bent en vooral ook hoger gaat wordt het natuurlijk kouder. Ons viel erg op dat het enorm verschil maakt of de zon al dan niet schijnt. Met een omgevingstemperatuur van dertien graden en het zonnetje erbij is het heerlijk toeven (op voorwaarde dat je uit de wind zit) en zodra de zon weg is (en dus ook ’s avonds) wordt het opvallend snel een stuk kouder. Een tweede factor is de wind. Mogelijk dat wij een jaar met meer dan gemiddeld veel wind hebben getroffen maar we hebben vaak gemerkt dat er een harde wind staat en dat deze soms dagen achtereen zijn best doet. De wind is dus echt iets om rekening mee te houden (windscherm, luwe plek zoeken).

Regen hebben we de eerste acht weken nauwelijks gehad, maar de week erop heeft het een week langs dagelijks vrijwel de hele dag geregend. Die week is er naar mijn gevoel de helft van de jaarlijkse hoeveelheid (die de helft van Nederland bedraagt) omlaag gekomen. Opvallend was wel hoeveel droger de lucht is dan in Nederland. Hierdoor droogt niet alleen de was sneller, hebben schimmel, mos en roestvorming minder kans, maar voelt ook het vaak prettiger aan als je buiten bent.

 

Het landschap

Aan de kust ziet het straatbeeld er uit zoals je van elk gebied met badplaatsen kunt verwachten. De stranden zijn soms met zand en een andere keer met kiezels uitgevoerd. Zodra je de kust achter je laat is het opvallend hoe groen het achterland toch nog is. De aarde is overal roodachtig en gras kom je vrijwel nergens tegen. De bomen en struiken groeien (behalve aan de zuidzijde) van de berg of heuvel echter in voldoende mate om het geen kale boel te laten zijn. Opvallend is ook hoeveel bloemen en struiken al vroeg in het voorjaar in bloei staan. Er zijn ook volop wandelmogelijkheden en de plaatsjes in het achterland zijn, hoewel ze allemaal dezelfde signatuur hebben, de moeite waard om te bezoeken. De bergen in het achterland reiken tot tussen duizend tot vijftienhonderd meter hoog.

 

De infrastructuur

Wat ons direct in Spanje opviel was de staat van het wegennet. Komende uit Frankrijk viel het op dat vooral de staat van het asfalt in Spanje beter is dan in Frankrijk. Natuurlijk weten we niet of dit voor heel Spanje van toepassing is, maar onze conclusie is: de doorgaande wegen zijn goed berijdbaar en goed onderhouden. Opvallend is dat de wegen ook veel minder druk zijn dan in Nederland. Zodra je in een klein dorp of buurtschap komt is er nog wel wat inhaalwerk te doen op gebied van asfalteren en het toegankelijk maken van sommige wijken.

De huizen zijn vaak oud en vaak aan onderhoud toe maar het is wel schoon op staat. Het idee dat een huis dat blijvend leeg staat ook beter gesloopt kan worden heeft hier nog niet echt postgevat en als men al sloopt dan laat men de boel eromheen onafgewerkt achter.

Campings hebben over het algemeen goed sanitair maar de plekken om te staan zijn vaak klein. Overal vind je grind of grit op de grond dat je gemakkelijk aan schoenen de camping in loopt. De campings in het achterland zijn rustiger en kwalitatief vaak iets beter dan aan de kust. Opvallend is dat de campings aan de kust in de periode dat wij er waren bijna geheel volledig bezet zijn. Het prijspijl  van de campings is niet lager dan in Nederland en vaak iets hoger dan in Frankrijk.

Er zijn overal voldoende winkels, zelfs in kleine dorpjes is er nog een supermercado al staan deze net als overal elders ook onder druk. In de winkels zijn de prijzen vergelijkbaar met die van Nederland (de lokale winkeltjes in de dorpjes zijn wel goedkoper) maar op de markt is groenten/fruit aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Uit eten gaan is vooral buiten het toeristengebied aanzienlijk goedkoper dan in Nederland.

 

De mensen

Onze ervaring met de mensen die wij hebben ontmoet is erg positief. Vriendelijk en niet gestrest. Men probeert je te begrijpen al is het opvallend dat nog vrij veel (vooral oudere) mensen geen woord Engels spreken. In grotere plaatsen zie je dat er in de buurt van winkels soms wordt gebedeld. Toch straalt het algemene beeld niet een land uit waar het economisch heel slecht gaat. We hebben ons geen moment onveilig gevoeld.

 

Om er te wonen

In de zomer schijnt het vaak erg warm te zijn, met uitschieters richting de veertig graden. Wellicht helpt een windje en de droge lucht een beetje maar daar hebben wij dus geen ervaring mee. De winters zijn, inclusief de wind en de regen zoals wij die hebben meegemaakt, altijd nog een stuk beter te verdragen dan die in Nederland. Een appartement aan zee huren tijdens de wintermaanden is voor ons geen optie, want Aukje mist dan haar tuintje en bovendien is het toeristengebied niet iets waar wij elke dag mee willen worden geconfronteerd. Een huisje wat meer in de bergen zou ons wel lijken. Met wat grond erbij voor een tuintje en toch met de auto goed bereikbaar. Wel moet je goed opletten of de nutsvoorzieningen aanwezig zijn (water, stroom, gas) en of er voldoende water in de omgeving is om de tuin vochtig te houden.

De beste optie lijkt het om te pendelen. In de winter in Spanje en in de zomer In Nederland. Met de camper kun je dan rustig in het voorjaar naar het noorden trekken en in het najaar in omgekeerde richting. Met het vliegtuig kan het indien nodig ook snel. Goedkoop vliegen vanaf Valencia of Alicante is iets dat door veel overwinteraars al is ontdekt.

    

Overnachtingsplaatsen tijdens deze vakantie:

Soort             

Camperplaats

Camperplaats

Camping

Camperplaats

Camperpark

Camperpark

Camping

Vrij staan

Vrij staan

Camping

Camping

Camping 

Vrij staan

Camping

Camping

Camping

Camping

Camping

Camping

Geografische locatie:      

N48.72124    E3.72136

N43.40886    E3.19142

N41.86500    E2.29500

N39.36386    W0.31956

N38.394774  W0.410006

N38.120842  W0.659931

N38.570556  W0.181389

N38.609068  W0.268525

N38.774839  E0.182504

N38.784416  E0.171561

N38.776934  W0.105565

N38.577680  W0.064322 

N38.658519  E0.026612

N39.396405  W0.332607

N39.874934  W0.510414

N42.61935  W0.30321

N45.07917  W0.20667

N47.40187   E 0.78008

N49.405517 E2.25819

Plaats:              

Sézanne

Corneilhan

Taradell

Sidi Saler

El Campello

San Fulgencio

Finestrat

Sella

El Arenal

Jávea

La vall de Laguar

Altea

Oltamar (Calpe)

Pinedo bij Valencia

Navajas bij Segorbe

Gavin

Bayas

La Ville Aux Dames

Bresles

Land:         

Frankrijk

Frankrijk

Spanje

Spanje

Spanje

Spanje

Spanje

Spanje

Spanje

Spanje

Spanje

Spanje

Spanje

Spanje 

Spanje

Spanje

Frankrijk

Frankrijk

Frankrijk

Duur:         

1 nacht

1 nacht

1 nacht

1 nacht

12 nachten

10 nachten

6 nachten

1 nacht

1 nacht

7 nachten

10 nachten

6 nachten

1 nacht

4 nachten

15 nachten

1 nacht

1 nacht

1 nacht

1 nacht