Klik op de foto's om ze groter te maken, klik nogmaals om in te zoomen

Dag 34 – Donderdag 15 februari – De watermolens van Santa Lucia.

Even ten noorden van Vejer ligt het dorpje Santa Lucia. Eeuwenoud, zoals alle plaatsjes hier, maar met een bijzonderheid dat hier twee riviertjes omlaag komen. En dat heeft er al in de oudheid toe geleid dat er van waterkracht gebruik kon worden gemaakt, om onder meer het graan tot meel te malen. De watermolens zijn niet meer in werking maar wij gaan op zoek om te kijken wat er nog van over is. Ook nu doen we het eerste (en laatste) stukje met de fiets en we parkeren deze op het punt waar we gisteren de landweggetjes op gingen. Er volgt een wandeling van ongeveer zes kilometer die eerst omhoog gaat en ons met een boog aan de andere kant van Santa Lucia brengt. Vanaf hier weer omlaag en door het langgerekte dorpje, waarbij de route ons zowel langs de voormalige watermolens als oude Romeinse aquaducten brengt.

Een wandeling met ansichtkaartenweer

Een stukje struinen langs een pad

Een aquaduct van Romeinse oorsprong

Waar het water eens  door een buis omlaag ging...

... krijgt het nu de vrije loop

De molenaarshuisjes

Ook een volgend aquaduct wordt van boven geïnspecteerd

De kerk van Santa Lucia met ernaast een overdekte vergaderplek

Het zal toch niet.... alweer een hond als metgezel !

Rondwandeling: Vejer - Santa Lucia (Molinos de aqua)

Afstand: ca 6 km, Startpunt: N36.269169, W5.964757

Hiernaast de gewandelde route van vandaag. Klik op de afbeelding om deze groter te maken. Download het GPX bestand van de wandeling om deze in het GPS-toestel te kunnen laden.

Vejer - Santa Lucia (Molinos de aqua)
Geografische data – 80,4 KB 464 downloads

Dag 35 – Vrijdag 16 februari – De laatste dag op deze camping.

Afgelopen zaterdag hadden wij bij aankomst geen idee hoe het ons hier zou bevallen. Na het weekend, toen de Spaanse families waren vertrokken, viel er een weldadige rust op de camping. Ook de ingetreden weersverbetering hielp mee, zodat we besloten om nog een aantal dagen bij te boeken. Maar aan alles komt een eind en morgen willen we toch echt naar een volgende stek vertrekken. Vandaag doen we het rustig aan. Aukje maakt nog een wandelingetje terwijl ik het blog bijwerk. En voor de rest doen we net alsof we vakantie hebben.

Dag 36 – Zaterdag 17 februari – Terug naar de kust.

Vandaag staat er een ritje van nog geen 25 kilometer op het programma. Daar kunnen we de dag niet mee zoet brengen, maar dat hoeft ook niet. Na een week zijn we door onze proviand heen, dus op naar de supermarkt in Barbate. Daarna hebben we nog tijd voor een kliffenwandeling van ongeveer acht kilometer vanuit Barbate naar de Torre del Tajo. We parkeren de camper bij de haven van Barbate en volgen het pad dat door de duinen gaat. Even voorbij de toren is er een uitkijkpunt waar vandaan een prachtig uitzicht is naar de kalkformaties die loodrecht in zee verdwijnen. Tijdens de weg terug naar de camper hebben we steeds zicht op de mooie kustlijn met in de verte aan de overkant weer de kust van Marokko. Het laatste stuk gaat langs het strand en daarna moeten we natuurlijk nog even door naar de camping Pinar de San José in het plaatsje Zahora zo’n elf kilometer verderop. Het blijkt een grote langgerekte camping dus heel anders dan waar we vandaan kwamen. En met flink wat campinggasten. Korte tijd later staat niet alleen de camper geparkeerd maar is er ook al een wasje onderweg in de wasmachine, want de voorzieningen zijn hier uitstekend.

Heerlijk geurende struiken...

... hier van dichtbij

De route gaat ook door een duingebied

Kliffen bij de Torre del Tajo

Kustlijn met stadje Barbate

Het laatste stuk terug over het strand

Dag 37 – Zondag 18 februari – De vuurtoren van Cabo de Trafalgar.

Op deze zondag gaan we op pad voor een wandelingetje langs het strand. Ons doel is de vuurtoren van Cabo de Trafalgar. Vanaf de camping is het ongeveer één kilometer naar het strand langs een wat armzalig aandoende weg. Beslist geen entourage die je bij een badplaats zou verwachten. Bij zee aangekomen blijkt het strand beslist niet armzalig. Een mooi breed en schoon zandstrand waar de rollers vanaf zee steeds weer schoonmaak houden. In de verte is de vuurtoren al te zien en op deze zonnige zondagmiddag kun je je niet voorstellen dat voor deze kust in 1805 een van de bekendste zeeslagen uit de geschiedenis heeft plaatsgevonden. Steeds de aanrollende golven ontwijkend, lopen we langs de waterlijn naar de vuurtoren die op een zandduin een stukje de zee in steekt. Hoewel de vuurtoren voor het publiek gesloten is, blijkt de plek eromheen een geliefde picknickplaats en wij doen daar dus ook maar aan mee. Na de pauze volgen we dezelfde route in omgekeerde richting en zijn ruim op tijd voor het eten terug op de camping.

De nieuwe vuurtoren in vol ornaat

Picknick bij de oude vuurtoren

Held op wandelschoenen

De zeeslag bij Trafalgar

Toen Napoleon in Frankrijk de touwtjes in handen kreeg, wilde hij de veiligheid van het land verzekeren door het te omringen met bufferstaten waar hij op zijn minst een stevige vinger in de pap had. Hij was daarmee aardig op weg, maar werd gehinderd door ‘aartsvijand’ Engeland. Niet alleen belemmerde Engeland de Franse expansie overzee, maar ook de Franse strategie en staatsvorm waren een doorn in het oog van Engeland. Frankrijk werd voor de Engelsen te machtig en als een bedreiging voor de tot dan toe gevestigde orde gezien. Voor Napoleon in 1805 een reden om de Engelsen aan te pakken en hij had het plan opgevat om Engeland binnen te vallen. Om dat te doen slagen moest hij eerst afrekenen met de Engelse vloot. Nu was Napoleon een landrot en zodra hij zich met oorlog op zee ging bemoeien, gaf hij blijk van een amateuristische kijk op de gang van zaken. Maar in de top van de Franse vlootleiding waagde niemand het om de nieuwbakken keizer van repliek te dienen. Zo had Napoleon opdracht gegeven om een flink deel van de Engelse vloot naar West Indië te lokken, maar die opzet mislukte. Hij gaf het plan voor de inval in Engeland voorlopig op en verplaatste zijn leger naar het oosten voor de slag bij Austerliz tegen een Oostenrijks-Russische coalitie. De gecombineerde Frans-Spaanse vloot kreeg het bevel zich naar Italië te begeven om de strijd tegen de Oostenrijkers te ondersteunen. Toen deze vloot, onder leiding van admiraal Villeneuve, op weg naar Italië in de haven van Cadiz afmeerde, werd er door Engelse schepen een blokkade opgeworpen. Deze blokkade werd stilaan versterkt en ook de Engelse admiraal Nelson haastte zich met zijn schip de Victorie er heen. Pas toen een deel van de Engelse schepen voor bevoorrading naar Gibraltar was vertrokken, koos Villeneuve met zijn vloot zee. Nelson, op de hoogte gebracht van deze actie, bracht zijn vloot in gereedheid voor een treffen nabij Trafalgar. De Spaanse-Franse vloot was in aantal en vuurkracht sterker dan die van Nelson, maar de uitslag was rampzalig voor de geallieerden en de verliezen aan Frans-Spaanse kant waren enorm. Ook Nelson liet bij deze zeeslag het leven. Nadien heeft Napoleon tegen hoge kosten nog getracht om zijn vloot te herstellen, maar slaagde er niet meer in om Engeland te bedreigen of aan te vallen. Door de zeeslag bij Trafalgar verwierf Nelson een standbeeld, behielden de Engelsen de hegemonie op zee en kreeg Napoleon een stevige kater.

Dag 38 – Maandag 19 februari – Wandelingetje naar San Ambrosio.

Voor vanmiddag wordt een periode met wat regen verwacht. Er is nog een korte wandeling in onze verzameling en het komt goed uit om die vandaag te doen, want dan kunnen we vóór de bui weer binnen zijn. Ten noordoosten van de camping ligt het dorpje San Ambrosio en de wandeling erheen van in totaal 8 kilometer voert ons op de heenweg over een rul zandpad, terwijl de weg terug langs een landweg gaat. Een makkie, wat er toe leidt dat we om twee uur al weer bij de camper zijn. En de regen? Die laat vandaag verstek gaan, dus op dat punt hebben we ook geen reden tot klagen.

Dag 39 – Dinsdag 20 februari – Torre de Meca en Punta Paloma.

Ten noordoosten van de camping ligt het natuurpark La Breňa met daarin een oude uitkijktoren: Torre de Meca. De wandeling van vandaag voert door het park en langs de toren naar Punta Paloma aan de kust. De gedownloade wandeling gaat niet langs onze camping, dus het ontbrekende stukje heen en terug moeten we zelf verzinnen en er nog aan vast plakken. Op de kaart heb ik gezien dat er vanaf de camping een weggetje naar het gehucht La Caňada del Alamo voert en daarna precies op onze route uitkomt. In werkelijkheid blijkt het een track dat het boerenland in gaat en aan de ingang is afgesloten met een hek. Wij schrikken voor een hekje niet terug en een halve kilometer later komen we in de buurt van het dorp. Alleen wordt de doorgang verspert door een paar boerenerven. Zodra de boer ons gezien heeft kunnen we niet om hem heen en weer even later weten we dat we op zijn privé terrein zijn en niet verder kunnen of mogen. Hij duidt ons een weg terug en geeft vaag aan waar we wel langs mogen. Zijn raad opvolgend blijkt dat we gelijk het spannendste deel van de wandeling achter de rug hebben. De wandeling verloopt verder volgens plan met als hoogtepunten de mirador bij de Torre de Meca en de mooie rotsformaties bij Punta Paloma. Na een wandeling van ongeveer 16 kilometers in perfect wandelweer komen we voldaan terug op de camping.

Uitzicht vanaf de mirador bij Torre de Meca

Gemakkelijk wandelen langs brede...

... en wat smallere paden

Toch niet vanwege gaswinning zeker?

Kliffen van zacht kalksteen...

... worden een puinhoop in zee

Rondwandeling: Zahora Camping Pinar San José - Torre de Meca y Punta Paloma

Afstand: ca 15 km, Startpunt: Achteruitgang Camping Pinar San José

Hiernaast de gewandelde route van vandaag. Klik op de afbeelding om deze groter te maken. Download het GPX bestand van de wandeling om deze in het GPS-toestel te kunnen laden.

Zahora Camping - Torre de Meca y Punta Paloma
Geografische data – 135,7 KB 477 downloads

Dag 40 – Woensdag 21 februari – Vertrek naar Conil de la Frontera.

Volgens plan zouden we nog een dagje op de camping van Zahora blijven om wat te ‘freewheelen’. Probleem is dat er vrij veel bomen om ons heen staan en dus gedurende de dag met stoelen en tafel moeten schuiven om de zon in het vizier te houden. Daarnaast staan onze aardige Engelse buren wel erg vlakbij en dat laatste vinden we weer niet zo aardig. Vandaar dat we besluiten om ons geluk op een volgende camping te beproeven. In Conil de la Frontera, onze volgende etappeplaats, zijn er meerdere campings. Camping Eucalyptus, die Aukje heeft uitgekozen, gaat er prat op dat de gehele camping schaduw biedt, dat gaat hem dus ook niet worden. Wij kiezen voor camping La Rosaleda, die er op dit punt volgens de beschrijving beter vanaf komt. Inderdaad geen bladeren aan de bomen, maar op de aanvankelijk toegewezen plek kijkt onze schotel tegen een grote boom. Eén plekje verder zijn we allemaal tevreden.

Zon en wat privacy !

Dag 41 – Donderdag 22 februari – Het strand bij El Palmar.

Onze camping ligt even buiten het stadje Conil de la Frontera en op ongeveer 2 kilometer vanaf het strand. Vandaag maken we een strandwandeling richting El Palmar, een stuk strand dat bekend staat om zijn mooie zonsondergangen. Het is de bedoeling om vandaag in Conil een restaurantje op de zoeken en de wandeling zó in te delen dat we tegen zonsondergang op weg naar huis het laatste stukje strand meepikken. Het eerste deel van de wandeling verloopt volgens plan, maar in Conil blijken de restaurantjes in deze tijd van het jaar halverwege de middag gesloten. Daarom schakelen we over op plan B, zodat we op tijd thuis zijn om te eten en de zonsondergang morgen gaan bekijken.

... het strand tussen Conil en El Palmar...

Voetbrug over de Rio Salado

Er dient zich toch nog een maaltijd aan

De toren van Castilnovo

Dag 42 – Vrijdag 23 februari – Een dag met van alles wat.

Vrijdag is hier de dag van de weekmarkt en dus gaan we er uit tijd op uit. Daarnaast willen we het centrum van Conil bekijken en niet te vergeten, vanavond de zonsondergang aan het strand. De markt blijkt ditmaal beperkt tot vooral kleding, schoeisel en snuisterijen. Met een hoeveelheid en mode waarover we, al langs wandelend, ons allen maar over verbazen. Vlak bij de markt is een fietsenwinkel en jawel, het lukt om een vervangend exemplaar voor onze ‘geleende’ fietspomp te vinden. Daarna door naar het centrum. We zwalken op aanwijzingen van onze kaart langs de plekken die als interessant zijn aangegeven en komen tot de conclusie dit het een gezellig stadje is zonder al te veel hoogtepunten. Tegen de avond natuurlijk nog de zonsondergang. We wandelen tijdig naar het strand en posteren ons op een rotspunt die prima uitzicht biedt. En inderdaad, we zien de zon in de zee zakken, wel romantisch maar qua zonsondergang hebben we wel eens mooiere gezien.

Natuurlijk ook een bezoek aan de kerk

In de hal van de vismarkt, de vis met open mond en met wij onze neus dicht

Zonsondergang.... mooi maar niet heel bijzonder

Dag 43 – Zaterdag 24 februari – Op de fiets naar Sancti Petri.

Ter afwisseling vandaag weer een rit op de fiets. En een flinke rit want ons doel is de haven van het plaatsje Sancti Petri dat richting Cádiz ligt. De route die we hebben gedownload moest wel worden aangepast want een flink stuk ging langs de grote weg en daar houden we niet zo van. Bovendien kunnen we zo het traject wat inkorten. Na een vertraagde start (onze GPS liet het even afweten) vertrekken we rond het middaguur en het eerste deel voert door de duinen naar Cabo Roche, met het daarbij gelegen Cala de Aceite. De koffiestop volgt verderop bij Torre del Puerco. Tussen dit punt en Cabo Roch vindt jaarlijks een groot deel van de lepelaar trek naar Afrika plaats. Van juli tot november wagen twee grote populaties vanaf hier de sprong naar Afrika, een fenomeen dat pas enkele jaren terug is ontdekt. Na de koffie volgen we de kust en belanden uiteindelijk bij ons doel van vandaag. De haven van Sancti Petri ligt aan de monding van een grote inham en vlakbij een ‘wetland’. Zo’n haven met dobberende bootjes vinden we altijd leuk om te zien. Het natuurgebied is vanaf hier niet goed toegankelijk en daarvan valt vanaf een grote afstand ook niets van waar te nemen. Weer op de fiets peddelen we een stukje landinwaarts richting Chiclana de la Frontera en vandaar langs landweggetjes en achteraf steegjes met een boog terug naar de kust en door naar onze camping.

Cala de Aceite met daarachter Cabo Roche

Afwisselend ritje door de duinen

De haven bij Cabo Roche

Koffiestop... maar de vogels zijn gevlogen

Aukje heeft oog voor detail

Op de achtergrond Cádiz 

Fietstocht: Conil de la Frontera - Sancti Petri

Afstand: ca. 46 km, Startpunt: Camping La Rosaleda, Conil de la Frontera

Hiernaast de gefietste route van vandaag. Klik op de afbeelding om deze groter te maken. Download het GPX bestand van de wandeling om deze in het GPS-toestel te kunnen laden.

Conil de la Frontera - Sancti Petri
Geografische data – 151,9 KB 470 downloads

Dag 44 – Zondag 25 februari – De boel op orde maken.

Zo nu en dat moet alles weer eens overhoop om een beetje orde in de chaos te scheppen. Morgen willen we vertrekken en het weerbericht heeft voor vandaag een zonnige dag belooft. Alleen houdt het weer zich weer eens niet aan de voorspelling, want vannacht en vanmorgen tikt de regen er op los. Erger nog, het weerbericht geeft plotseling voor de komende week ook een weersverslechtering aan met regenhoeveelheden waar je in Nederland een maand mee vooruit kan. Nu maar hopen dat ze er opnieuw naast zitten. Niettemin gaat Aukje zodra het opklaart flink aan de slag. En ik? Ik werk het weblog bij dat de afgelopen dagen ook een flinke achterstand heeft opgelopen.

Dag 45 – Maandag 26 februari – Een stukje het binnenland in.

Na een aantal campings vlakbij de kust wordt het tijd om het achterland te gaan verkennen. Op hemelsbreed zo’n dertig kilometers ligt het stadje Medina- Sidonia, maar omdat we onderweg boodschappen moeten doen staat ons een ritje van vijftig kilometers te wachten. Na twee weken met prachtig weer heeft het weerbericht voor de komende week heel wat anders in petto. Een week lang met dagelijks regen en ook nog geen kleine hoeveelheden. Toch gaan we maar op reis, want in de omgeving van Conil hebben we het wel gezien en wellicht is er van de week toch nog per ongeluk een droge dag tussen. De camping waar we ons rond half twee melden ligt niet alleen aan een landweggetje maar blijkt bovendien met een groot hek afgesloten. Gelukkig kunnen we een 06 nummer bellen en een kwartiertje later komt een Spanjaard opdagen die ons de toegang verschaft. Net als in Vejer is het een ‘Spaanse camping’ met Spartaanse voorzieningen en ook nu zijn we weer de enige gasten. Alleen de rust en het plekje dat we mogen uitzoeken zijn van bovengemiddeld niveau. We boeken voor drie nachten en zien dan wel verder.

Jammer dat we in de supermarkt al eieren hebben gekocht

Dag 46 – Dinsdag 27 februari – Op onderzoek naar het stadje Medina Sidonia.

De camper was gistermiddag nog maar juist geïnstalleerd of de regen brak los. De hele avond het ook gedurende de nacht tikte het gezellig op ons camperdak. Vlak na het ontbijt blijkt de regen op en daarom maken wij ons klaar voor een rondwandeling door het stadje. Na een kwartiertje pittig omhoog bereiken we het oudste gedeelte, de Villa Vieja met de restanten van het kasteel en een archeologische vindplaats. Medina Sidonia is een samenstel van vier kernen op een heuvel waar een muur om heen was gebouwd. De oorsprong gaat terug tot de moslim periode en ver daarvoor tot in de Romeinse tijd, maar wat er nu zichtbaar is dateert van na de ‘bevrijding’ in 1264. De mooie oude kerk blijkt helaas gesloten, maar vanaf het balkon ernaast heb je een prachtig overzicht over de lager gelegen andere delen van het stadje. We lopen door naar het centrum en komen daarbij op het gezellige Plaza de Espaňa met het gemeentehuis en de markthal. Vandaar naar de andere kant van het stadje en komen daarbij langs de Plaza de la Pastora waar men een deel van de oude muur met de toegangspoort heeft gerestaureerd omdat deze kortgeleden was ingestort. Al met al een mooi typisch wit Andalusisch stadje met leuke straatjes. Nadat we onze dwaaltocht hebben voltooid lopen we terug naar de camping. En…. geen plu nodig gehad.

Uitzicht vanaf kasteelruïne

De kerk in Villa Vieja

Archeologische vindplaats

Uitzicht over stadje vanaf balkon

Puerta de Beelen

Nauwe straatjes

Gezellig centrum

Bron de Salade en Puerta de Pastora

Even de geiten uitlaten

Dag 47 – Woensdag 28 februari – Een dagje ophokken.

Viel de regen gisteren overdag en ook ’s avond mee, het weerbericht heeft voor woensdag en ook donderdag een flinke hoeveelheid water in petto. En niet alleen voor ons, maar een groot deel van Spanje zal hierop worden getrakteerd. Een schrale troost, maar het is niet anders. Wij wilden eigenlijk hier nog een wandeling in de omgeving maken en dan naar een camping nabij Cadiz. Om een uur of tien zet de regen in, van wandelen komt vandaag niets. En volgens de recensies verandert de camping bij Cadiz bij regen in een modderpoel, dus laten we die voorlopig links liggen. Vandaar dat we vandaag een dagje binnen blijven en dan morgen, desnoods in de regen, naar een camping bij het stadje Alcalá de los Gazules gaan, dat nog verder het binnenland in ligt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb