Overwinteren in Spanje 2022  - Deel 2:  Vanaf maandag 7 maart

Dag 31 - Maandag 7 maart - Verkassen naar Alcossebre.

Na meer dan twee weken op camping Edén in Peniscola hebben we het hier wel gezien. Camping Edén is een prima camping met goede voorzieningen, maar Peniscola kennen we inmiddels, dus is het tijd voor verandering. Ons doel vandaag is een camping in het natuurpark de Irta om even te ontspannen. Afgelopen nacht heeft het vrijwel continue geregend, maar in de loop van de ochtend spettert het alleen nog wat. En dat komt goed uit want vóór vertrek moet er van alles worden geregeld en dat gaat beter zonder paraplu erbij. In Peniscola stoppen we eerst bij de wasserette, want met de gasten van afgelopen week erbij is er toch weer flink wat wasgoed. Drie machines vol betekent dat er daarna ook veel moet worden gedroogd. En daar zit hem nu juist de kneep. Er zijn wel vier grote wasmachines maar slechts twee drogers, waarvan er één defect blijkt. En omdat je in Spanje nooit weet wanneer de reparateur komt, valt de beslissing om de hele natte was in plastic zakken mee te nemen naar de camping. Daarna rijden we, via een tussenstop bij de Mercadona super, door naar Alcossebre. Camping Ribamar ligt een paar kilometer buiten het dorp in een natuurgebied en de weg erheen is onverhard en vol kuilen. Met een snelheid van 6 km/h hobbelen we als een waggelende eend over bulten en door gaten en dat gaat twee kilometer door totdat de camping in zicht komt. Deze blijkt modern met mooie plaatsen en weer wat later zakken we tevreden neer op onze campingstoeltjes. Voor Aukje maar voor eventjes, want zij is tot in de avond bezig met het drogen van de was.

Nog niet eens het slechtste stukje van de weg

Mooi plekje, maar wel op de blokken

Dag 32 - Dinsdag 8 maart - De kat uit de boom kijken.

Ook voor vandaag wordt een dag met regen verwacht, al zou je dat vroeg in de morgen nog niet geloven. Mijn aandacht wordt vooral getrokken door de verwarming die uitvalt. Hieraan blijkt een lege gasfles ten grondslag te liggen. Gelukkig heeft men op de camping de bekende oranje Repsol flessen. Als extra service wordt de fles ter plekke bij onze camper omgewisseld. Voor de verwarming hadden we inmiddels het elektrische kacheltje ingeschakeld, maar daarmee kun je geen thee zetten of eitjes bakken. Vanwege de verwachte regen is er voor vandaag een lege agenda. Dus kunnen we, na de huishoudelijke klusjes, lekker in het zonnetje koffiedrinken. En die beloofde regen dan? Die is inderdaad gekomen, zelfs met een flinke onweersbui erbij. Maar toen was het inmiddels al laat in de middag.

Het strand aan de achterzijde van de camping

Dag 33 - Woensdag 9 maart - Rondje vanaf de camping langs de kust.

Vandaag en morgen worden dagen met goed weer, aldus is de verwachting. Dus is het zaak om van de gelegenheid gebruik te maken en er op uit te trekken. We beginnen met een gemakkelijke wandeling waarbij niet hoeft te worden geklommen. Via de achteruitgang van de camping ben je binnen driehonderd meter aan de kust en vandaar gaat de route een kilometer in noordelijke richting voordat we landinwaarts draaien. De kust ter hoogte van het natuurgebied de Irta bestaat uit rode rotsen van vulkanische oorsprong, waarin talloze kleine kiezelstenen zijn vast gesmolten. Tussen de rotsen bevinden zich idyllische zandstrandjes. Terwijl wij er langslopen is alles verlaten, maar in het hoogseizoen ideale plekjes voor toeristen. De route landinwaarts is een breed onverhard track. Wandel technisch niet uitdagend, maar vanwege de begroeiing de moeite waard. Het laatste deel van de wandeling voert ons langs de kust terug naar de camping. Al met al een heerlijke wandeling, vooral ook de de perfecte omstandigheden van zon en een aangename temperatuur.

Ons koffiestrandje

Hiernaast een afbeelding en een GPX bestand van de vandaag gewandelde route.

Afstand: ca. 7 km

Startpunt: Camping Ribamar, Alcossebre, N40.270088, E0.307195

Rondje Langs De Kust
Geografische data – 85,1 KB 147 downloads

Dag 34 - Donderdag 10 maart - Baranco de la Parra.

Voor geschikte wandelingen in de omgeving doet Aukje vaak een beroep op de site van Wikiloc. Ook de wandeling voor vandaag heeft zij op Wikiloc gevonden en zoals de beschrijving ervan aangeeft is deze, net als die van gisteren, niet moeilijk om te doen. Het natuurpark de Irta loopt richting de kust vrij vlak uit, maar kent een stukje het binnenland in aan paar bergtoppen die tot boven de 500 meter uitkomen. Vanaf de toppen stromen riviertjes naar alle kanten door kloven (barancos) en in de buurt van onze camping is dat de La Parra. Onze wandeling gaat door de kloof in de richting van de bron van de rivier. Vanaf de camping volgen we eerst de onverharde weg richting Peniscola en na ruim 1 km slaan we linksaf het pad van de kloof in. De geel/wit gemarkeerde route gaat door de smalle kloof langzaam omhoog. Af en toe even klauteren maar meestentijds goed beloopbaar volgen we het pad totdat we het punt bereiken waarbij de Wikiloc route stopt. Vanaf hier gaat de route in omgekeerde richting totdat we halverwege de kloof bij een boomgaard met een vervallen huisje uitkomen, waarna we voor een makkelijk beloopbaar track kiezen. Rond twee uur zijn we terug bij de camping en na even uitrusten op ons campingterrasje besluiten we voor de maaltijd richting het camping restaurant te gaan. Een mooie maar niet echt spectaculaire wandeling kunnen we op onze palmares bijschrijven.

Hiernaast een afbeelding en een GPX bestand van de vandaag gewandelde route.

Afstand: ca. 10 km

Startpunt: Camping Ribamar, Alcossebre, N40.270088, E0.307195

Baranco De La Parra
Geografische data – 97,8 KB 134 downloads

Castiliaans, Catalaans en Valenciaans.

Zoals bekend voelen de Calatanen zich op een aantal punten anders dan andere Spanjaarden. Een en ander kwam enkele jaren terug tot uiting toen men in Catalonië een referendum hield om onafhankelijkheid te verkrijgen. Het liep voorlopig op niets uit, maar de Catalaanse identiteit komt nog steeds volop tot uiting in de taal die men spreekt: het Catalaans. Deze staat dichter bij het Frans en het Latijn dan het officiële Castiliaans. In de regio Valencia, waar wij nu zijn, speekt men Valenciaans, dat in feite een dialect van het Catalaans is. Men is er maar wat trots op en dus moet elke aankondiging in het straatbeeld in twee talen worden vermeld. Lopend in een verlaten natuurpark de Irta kwamen we langs een parkeerplek in de 'middle of nowhere'. Ruimte volop om te parkeren, maar toch een bordje in twee talen voor een (overbodige) aanwijzing hoe je je auto moet parkeren. Alleen... de tekst in beide talen is identiek! Nou ja, op dat éne accent op de i na, maar alleen een Valenciaan die daar op let.

Dag 35 - Vrijdag 11 maart - Het loopt even anders.

Volgens onze planning vertrekken we aanstaande maandag vanaf camping Ribamar in Alcossebre verder naar het zuiden. Vanmorgen bereikte ons het bericht dat afgelopen nacht onze zwager onverwacht is overleden. Dat zet onze plannen op zijn kop. Oorspronkelijk wilden we pas eind van de maand richting huis afreizen, maar nu willen we volgende week bij de begrafenis aanwezig zijn. Vanaf morgen rijden we met de camper richting huis. Het is de bedoeling om de thuisreis van ca. 1800 km in vier dagen af te leggen.

Dag 36 - Zaterdag 12 maart - De eerste reisdag huiswaarts.

Vandaag rijden we de eerste van de vier geplande etappes huiswaarts. Rond kwart over negen zijn alle voorbereidingen voor vertrek afgerond en zoeken we de hobbelige toegangsweg naar de camping op. Afgelopen nacht heeft het vrijwel constant licht geregend, maar bij het wakker worden blijkt het droog en komt zelfs de zon om de hoek kijken. Wel zo prettig als je de camper vertrekgereed moet maken. Het eerste stuk, tot aan Taragona, blijft het droog maar daarna pakken de wolken zich samen. Voor vandaag en morgen is in heel Zuidoost Frankrijk en Noordoost Spanje veel regen voorspeld en daar krijgen we bij Barcelona een voorproefje van. De hele verdere rit komt het water met bakken uit de lucht, zodat ik het zo nu en dan maar even rustiger aan doe met rijden. 

1 euro 90 is voor Spanje ongelofelijk duur

Aanvankelijk lijkt alles koek en ei

Donkere wolken pakken zich samen

Daarna is het mis..

Ons doel was eigenlijk de camping bij Bizanet in Frankrijk. Hier hebben we op de heenweg ook overnacht en met goede ervaring. Nu het zo regent lijkt ons de camping met zijn zachte ondergrond en schuin aflopende staanplaatsen niet zo geschikt. Met behulp van de app 'Park for Night' komt een parkeerplaats met solide ondergrond in het stadje Sigean uit de bus en dat lijkt een goede keus.

Spaanse camping houdt niet van Spanjaarden.

Camping Ribamar, waar we de afgelopen dagen hebben gebivakkeerd, is een vrij luxe camping in een natuurgebied. De reguliere overnachtingsprijs is dan ook (het hele jaar door) met 47 euro per dag niet mis. In het laagseizoen betalen wij met onze ACSI kortingskaart 'slechts' 20 euro. Nu was het Aukje opgevallen dat Ribamar, anders dan de meeste andere campings, het laagseizoen in 'stukjes heeft opgeknipt'. Zo eindigt de huidige kortingsperiode op 17 maart en gaat de volgende 2 weken later weer in. Navraag bij de receptie levert een verrassend antwoord op: "De komende tijd is het z.g. Fallas festival in de regio Valencia en dan vieren de Spanjaarden feest. Wij willen voorkomen dat die luidruchtige Spanjaarden met hun kinderen hier de boel op stelten komen zetten. De prijs van 47 euro weerhield ze om te komen. Maar tegenwoordig hebben de Spanjaarden óók de ACSI kortingskaart ontdekt en daarom hebben wij de ACSI korting er voor de verschillende vakantie- en feestperioden afgehaald". Zo zie je maar... vooroordelen over Spanjaarden leven ook onder de eigen bevolking.

Dag 37 - Zondag 13 maart - Door tot net voorbij Lyon.

Vandaag de tweede reisdag, tot even voorbij Lyon. Hiermee willen we voorkomen dat we morgen in de file, die de flessenhals bij Lyon op werkdagen oplevert, moeten aansluiten. Onze overnachtingsplek in Sigean is een prima plek als je op doorreis bent. Maar wij hebben vannacht niet best geslapen. In de loop van de avond stak een harde wind op en vooral de plotselinge rukwinden deden de hoes van onze fietsen flapperen. En dat kun je binnen in de camper goed horen. Toch gaan we vandaag gewoon verder en de eerste klus voor mij is een bezoek aan de bakker voor een overheerlijke baguette. Daar zijn die Fransen toch maar meesters in. Eenmaal op weg rijden we al snel weer in een waas van regen. Maar nog lastiger dan de regen zijn ook nu de plotselinge harde windvlagen die er voor zorgen dat je continue aan het corrigeren bent. De wind komt pal vanaf de middellandse zee en gelukkig wordt deze minder tijdens het tweede deel van de etappe als we langs de Rhône rijden. Camping de Lyon, waar we overnachten, is een stadscamping: uitstekend gelegen voor een bezoek aan Lyon maar niet goedkoop. Wel een van de weinige campings die het gehele jaar is geopend en dus voor ons een prima plek op weg naar huis.

Ook vandaag weer een waterballet

De druivenstronken staan in het water

Musée des Confluences in Lyon

Het plaatsje Mornas (even ten noorden van Orange) met het kasteel op de berg

Gezicht op Lyon

Dag 38 - Maandag 14 maart - De voorlaatste etappe.

Naast de camping is een Esso Express tankstation waar het voor Franse begrippen goedkoop tanken is. En daarna is het inmiddels al weer tien uur wanneer we de rit van 419 kilometer aanvangen. Vandaag eindelijk een dag reisdag zonder regen of wind. Bij vertrek van de camping in Dardilly is het nog bewolkt en een stukje verderop moeten zelfs de koplampen aan vanwege de mist, maar daarna breekt de zon door. En die blijft ons vergezellen tot we de camperplaats van Pont-a-Mousson bereiken. Na aankomst kunnen we zelfs in het zonnetje nog even bijkomen van de rit die verder zonder problemen is verlopen. 

Diesel 204,2 cent per liter

De Sleedoorn staat in bloei

Later op de dag klaart het op

Nancy ligt in het zonnetje

Bij aankomst in Pont-a-Mousson schijnt zelfs nog de zon

Dag 38 - Dinsdag 15 maart - We ruiken de stal.

Gelukkig niet letterlijk, maar zowel op de eerste als de laatste reisdag rijden we vaak wat extra kilometers. De eerste dag zijn we nog fris en de laatste dag vinden we het niet erg omdat we de volgende dag kunnen uitslapen. De camperplaats in Pont-a-Mousson is ideaal als je op doorreis bent. Alle voorzieningen, een goede ondergrond en je kunt vertrekken wanneer je maar wilt. Vanmorgen werden we om half zeven wakker en toen regende het al geruime tijd. Na ontbijt, de afwas en en bezoekjes aan de bakker en aan Lidl, vangen we om negen uur de reis naar huis aan. Vrijwel onmiddellijk moeten we aansluiten in een file. Met regen, wat wegwerkzaakheden en in de spits is een opstopping eerder regel dan uitzondering. De regen houdt nog uren aan, zodat we ook in Luxemburg weer stil staan. In de file, maar natuurlijk ook om te tanken, want de prijs van diesel is toch 2 kwartjes per liter minder hoog dan in Nederland. Met nog twee onderbrengingen vanwege pauzes, bereiken we rond half vijf weer onze thuisbasis.

Luxemburg: 171,7 ct/liter

Nederland: 220,9 ct/liter

Zwanen in Pont-a-Mousson

Lente in Nederland

Maak jouw eigen website met JouwWeb